Articles

DIEPE HERSENSTIMULATIE BIJ EPILEPSIE: NIEUWE INZICHTEN

TNN - 2023, nummer Epilepsie Special, december 2023

Rob Rouhl , Frédéric Schaper , Linda Ackermans , dr. Albert Colon , Yasin Temel

Diepe hersenstimulatie is één van de mogelijke behandelingen voor patiënten met focale medicatie-resistente epilepsie en zorgt bij een aanzienlijk deel van deze patiënten voor vermindering van aanvallen. Er wordt onderzoek gedaan om deze behandeling verder te kunnen verbeteren. In deze bijdrage bespreken we het proefschrift van Fred Schaper en de betekenis van zijn onderzoek voor de klinische praktijk.

Lees verder

PRECISIEBESTRALING VOOR EPILEPSIE: DE PRECISION-TRIAL

TNN - 2023, nummer Epilepsie Special, december 2023

Karen Zegers , Ans Swinnen , Cheryl Roumen , Charlotte van Asch , Lloyd Brandts , Inge Compter , Edith Dieleman , Jeanette Dijkstra , Marc Hendriks , Paul Hofman , Ruud Houben , Marleen van Iersel-Vet , Bram Ramaekers , Hanneke Ronner , Rob Rouhl , Sandra van der Salm , Remco Santegoeds , Joost Verhoeff , Louis Wagner , Jack Zwemmer , Olaf Schijns , dr. Albert Colon , Daniëlle Eekers

De PRECISION-trial biedt een niet-invasieve stereotactische radiotherapiebehandeling voor patiënten met refractaire epilepsie die niet in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie. De resultaten van deze behandeling vermeld in eerder internationaal onderzoek waren veelbelovend. Onze hypothese is dat stereotactische radiotherapie een superieure behandeloptie is in vergelijking met de standaardzorg, resulterend in aanvalsreductie of aanvalsvrijheid voor een deel van de patiënten.

Lees verder

DIEPE HERSENSTIMULATIE: LIEVER MINDER!

TNN - special, nummer Neurologie actueel, februari 2023

dr. Albert Colon

SAMENVATTING

Epilepsie is lange tijd beschouwd als een benigne aandoening, ondanks alle traumata die aanvallen op kunnen leveren, de enorme psycho-socio-economische impact van de aanvallen en SUDEP. Gelukkig brokkelt de laatste jaren dit therapeutisch nihilisme af, mede gesteund door nieuwe therapeutische ontwikkelingen, waaronder Deep Brain Stimulation (DBS) voor epilepsie. Neurostimulatie of neuromodulatie gebruikt electrische pulsen om epileptogene netwerken in de hersenen te remmen en wellicht zelfs te modificeren. DBS is een neuromodulatoire behandeling voor patiënten met refractaire focale epilepsie, bij wie de initiële medicatie niet werkzaam is en chirurgie niet wenselijk of niet mogelijk is. De kans op succes van neuromodulatie is, na 2 tot 3 adequaat gedoseerde en geprobeerde anti-aanvalsmedicijnen, in deze fase hoger dan die van medicatiewijziging.1 Daar dient bij aangetekend te worden dat van de meest recente nieuwe medicijnen nog onvoldoende gegevens voorhanden zijn over de langetermijneffectiviteit. Er zijn verschillende hersengebieden die gestimuleerd kunnen worden, zowel intracerebraal (anterieure nucleus thalamicus, centromediane thalamus, hippocampus, neocortex) als cerebellair. In Nederland wordt, buiten studieverband, uitsluitend de stimulatie van de anterieure nucleus thalamicus (DBS-ANT) toegepast.2 DBS-ANT heeft in Europa in 2012 een CE-markering gekregen, in Amerika recent ook een FDA-approval.

Lees verder