Coma

Ziektebeeld

Bij coma is er sprake van diepe bewusteloosheid. Het Griekse woord ‘coma’ betekent letterlijk ‘diepe slaap’. Een coma kan, afhankelijk van de omstandigheden, enkele uren maar ook dagen, weken of zelfs jaren duren. De patiënt reageert niet op aanspreken en reageert niet of nauwelijks op pijnprikkels. Een coma is een levensbedreigende toestand, die kan leiden tot blijvende stoornissen van de hersenfuncties.

Een patiënt in coma merkt waarschijnlijk niets van zijn/haar eigen situatie. Als iemand uit een coma ontwaakt, kan deze zich meestal niets meer herinneren van de comateuze periode.

Symptomen

De symptomen die bij een comateuze toestand horen zijn het beste te omschrijven als een diepe slaap. Een van de belangrijkste symptomen is dat er sprake is van een diep gedaald bewustzijn. Patiënten reageren in het algemeen niet op prikkels van buitenaf. Soms kunnen ze nog wel vertrekken in het gelaat (grimasseren) of reflexmatig met de armen of benen buigen.

Oorzaak

Een coma kent vele oorzaken, het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ernstig hersenletsel bij een ongeval, door zuurstoftekort na een reanimatie, een vergiftiging of een beroerte. Bij een coma als gevolg van een teveel aan schadelijke stoffen of een tekort aan bepaalde voedingstoffen in de hersenen, spreken we over een ’metabool’ coma. Een structureel coma kan worden veroorzaakt door een druk op belangrijke hersenstructuren of door het afsterven daarvan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het lichamelijk (neurologisch) onderzoek. Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak kan een hersenscan, een hersenfilmpje, een ruggenprik en bloedonderzoek worden gedaan.

Behandeling

De behandeling van coma hangt af van de oorzaak. Bij een metabool coma wordt geprobeerd om de voedingsstoffen weer aan te vullen of schadelijke stoffen weg te nemen. Een voorbeeld is het geven van glucose (suiker) bij patiënten met een te laag suikergehalte in het bloed. Als de oorzaak een te veel druk in de hersenen is, kan deze soms door medicijnen of een operatie worden weggenomen. Bij een zuurstofgebrek na een reanimatie of een beroerte kan vaak alleen worden afgewacht of er herstel optreedt. Als patiënten uit een coma ontwaken zijn er vaak restverschijnselen zoals geheugenproblemen.

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Aanvullende info