Guillain-Barré syndroom (GBS)

Ziektebeeld

Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Het betreft met name de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen, en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan. Bij GBS is er sprake van spierzwakte die langzaam uitbreidt. Daarnaast kunnen er gevoelsstoornissen optreden. De gradatie van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een (tijdelijke) volledige verlamming, waarbij ook ademhalingsspieren en aangezichtsspieren verlamd kunnen raken. Bij het uitval van de ademhalingspieren moet tijdelijke beademing worden toegepast om de patiënt in leven te houden. De klachten beginnen meestal met verlammingsverschijnselen in de benen en armen en lopen. De aandoening is niet erfelijk.

Symptomen

De klachten worden erger in de eerste dagen tot weken van de ziekte (progressieve fase). Daarna treedt er een stabilisatiefase op (plateaufase) en nadien de herstelfase.

De symptomen:

  • Toenemende spierzwakte, meestal beginnend in de voeten en handen.
  • Gevoelsstoornissen zoals doofheid, tintelingen en pijnlijke prikkelingen op de huid.
  • Pijn in rug en benen

Oorzaak

Door een onbedoelde reactie van het immuunsysteem kan GBS optreden. Doorgaans hebben mensen met GBS kort voor begin van de klachten last gehad van een tamelijk onschuldige infectie. Dit kan een verkoudheid, een keelontsteking of maagdarminfectie zijn geweest. Bij GBS valt het afweersysteem niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. Wat precies de oorzaak is, is niet bekend. Er wordt aangenomen dat GBS geen erfelijke ziekte is, maar sommige mensen zijn mogelijk wat ‘vatbaarder’ dan anderen.

Diagnose

Bij verdenking van het Guillain-Barré syndroom is contact met de huisarts noodzakelijk. Deze zal patiënt waarschijnlijk doorverwijzen naar een neuroloog voor verder onderzoek. Er wordt vaak een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan om het hersenvocht te onderzoeken. Daarnaast kan in een elektromyografisch onderzoek (EMG) worden uitgevoerd om de schade aan de zenuwen te onderzoeken. Soms wordt er aanvullen nog een MRI-scan van hersenen en/of ruggenmerg verricht om andere ziektes en problemen uit te sluiten.

Behandeling

Patiënten met veel zwakte worden meestal behandeld met immuunglobulinen (menselijke antilichamen). Bij ernstige klachten zoals ademhalingsstoornissen is opname op de afdeling intensive care nodig. Omdat patiënten vaak veel pijn hebben is goede pijnstilling van belang. De herstelfase van GBS kan lang zijn en wordt vaak behandeld door de revalidatie-arts met een team van fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten.

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Aanvullende info