Dieet rijk aan omega-3 vetzuren vermindert frequentie en duur chronische migraine-aanvallen

augustus 2022 Wetenschap Willem van Altena
A set of foods high in omega-3 fatty acids on a white wooden background. Healthy eating concept. Salmon, avocado, flax seeds, fish oil capsules, oil, almonds. View from above

Mensen die last hebben van chronische migraine hebben mogelijk baat bij een dieet dat rijk is aan vette vissoorten als zalm, haring, makreel en sardines. Een klinische studie door wetenschappers van de universiteit van Harvard (Verenigde Staten) over het effect van omega-3 vetzuren werd onlangs gepubliceerd in het British Medical Journal.

De vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen veel voor in vette vissoorten, en aan het gebruik ervan worden tal van heilzame effecten toegeschreven. Voor het onderzoek werden 182 migrainepatiënten, die gemiddeld 16 dagen per maand last hadden van migraineaanvallen die minstens 5 uur duren, gerandomiseerd ingedeeld op drie diëten.

Amerikaans eetpatroon

De eerste groep kreeg een dieet voorgeschreven dat rijk was aan EPA en DHA (totaal 1,5 gram per dag; uit vette vissoorten) dat ook veel linolzuur bevatte. Linolzuur is een omega-6 vetzuur dat onder meer voorkomt in lijnzaad, mais en sojabonen. De tweede groep kreeg een dieet voorgeschreven met hoge EPA en DHA-waarden, maar weinig linolzuur. De derde groep fungeerde als controlegroep: deze mensen consumeerden juist veel linolzuur en weinig EPA en DHA (maximaal 150 mg per dag). Een dergelijk dieet komt overeen met het gebruikelijke Amerikaanse eetpatroon.

Na 16 weken bleken de proefpersonen die diëten met veel EPA en DHA hadden 30 tot 40% minder migrainedagen per maand te ervaren. Ook de duur van een aanval was gemiddeld korter dan bij mensen die minder omega-3 vetzuren binnenkregen. De onderzoekers merkten daarnaast op dat de omega-3-rijke diëten het oxylipinegehalte in het bloed verhogen, een stof die pijnstillend en ontstekingsremmend werkt.

Auto-immuunziekten

In de VITAL-studie, eveneens uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Harvard, werd onderzocht of een dieet rijk aan omega-3 en vitamine D gunstig kon zijn bij allerlei auto-immuunziekten zoals reuma, reumatische polymyalgie, psoriasis en auto-immune schildklierziekte. Ook in deze studie bleke omega-3 vetzuren na 5 jaar voor een 15% lagere incidentie van auto-immuunziekten te zorgen, weliswaar een niet-statistsch significant resultaat. Vitamine D bleek voor een afname van 22% te zorgen, met of zonder aanvullende omega-3 suppletie.

Referenties

Lees meer over de studie naar EPA en DHA: Burch R. Dietary omega 3 fatty acids for migraine. BMJ. 2021 Jun 30;374:n1535.

Lees meer over de VITAL-studie: Hahn J, Cook NR, Alexander EK, et al. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ. 2022 Jan 26;376:e066452.