Onderzoek in Maastricht naar radiotherapie als mogelijke behandeling van focale epilepsie

mei 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Focal seizure. Illustration of human brain and electroencephalograhy or EEG originating from one regional onset.

Kan radiotherapie veilig en effectief ingezet worden als behandeling voor mensen met epilepsie? In het najaar van 2022 start in Maastricht UMC+, radiotherapiecentrum Maastro, epilepsie-expertisecentrum Kempenhaeghe en een aantal andere centra een onderzoek naar precisiebestraling als epilepsiebehandeling.

In Nederland zijn er ongeveer 130.000 patiënten met chronische epilepsie die op een bepaalde plaats in de hersenen ontstaat (focale epilepsie). Van deze patiënten reageert 30-40% niet op medicatie. Bij hen wordt onderzocht of een hersenoperatie de epilepsie kan genezen. Maar voor een deel van deze patiënten is operatie ook geen optie.

Hoopgevende resultaten

Om ook deze patiënten een behandeling aan te kunnen bieden start in Maastricht een onderzoek naar precisiebestraling van het deel van de hersenen waar de epilepsie ontstaat. In het buitenland wordt deze technologie al toegepast, met hoopgevende resultaten. Verwacht wordt dat er in ons land aanvankelijk zo’n 30 patiënten per jaar in aanmerking voor deze radiotherapie komen.

Patiënten die deelnemen aan de studie die in het najaar van start gaat zullen middels loting in twee groepen verdeeld worden. De helft van de patiënten die de precisiebestraling ondergaat, zal vergeleken worden met de andere helft die de huidige standaardbehandeling krijgt die kan bestaan uit doorgaan met medicijnen en het plaatsen van een elektrode rond de 10e hersenzenuw (NVS) of in de hersenen (DBS) om de aanvallen te verminderen. De patiënten worden voor een periode van minimaal 2 jaar gevolgd om het effect van de behandeling vast te stellen.

Academisch Centrum voor Epileptologie

Kempenhaeghe en het MUMC+ werken sinds 2014 in het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/MUMC+ intensief samen om patiënten met complexe epilepsie de best mogelijke zorg en het beste perspectief te bieden. Door de krachten te bundelen op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs werken ze met alle kennis en aandacht aan een scherpere diagnose, andere medicatie, de nieuwste behandelmethodes en hulp bij zo ‘gewoon mogelijk’ leven met epilepsie .

Bron

Persbericht MUMC+