Lewy body dementie (DLB)

Ziektebeeld

Bij Lewy body dementie (DLB) is er sprake van specifieke eiwitafzettingen, zogenoemde Lewy lichaampjes die zich ophopen in de hersencellen en zo de signaaloverdracht verstoren. Bij deze vorm van dementie zitten de afwijkingen vooral in de hersenschors.

Symptomen

Patiënten met DLB tonen vaak schommelingen in hun geestelijke achteruitgang. Bovendien hebben patiënten met dit type dementie vaak verschijnselen die lijken op de ziekte van Parkinson.

Symptomen waar DLB-patiënten last van kunnen hebben zijn:

  • Tremoren
  • Een afwijkende manier van lopen / kromme houding
  • Vergeetachtigheid
  • Moeite met plannen
  • Aandachtsproblemen
  • Visuele hallucinaties

Oorzaak

DLB ontstaat door specifieke eiwitafzettingen, zogenoemde Lewy lichaampjes die zich ophopen in de hersencellen en zo de signaaloverdracht verstoren. Er wordt gedacht dat deze afzettingen ontstaan als een hersencel gevaar loopt, bijvoorbeeld door een giftige stof.

Diagnose

Het is vaak lastig om de diagnose DLB te stellen omdat er vaak grote overlap is met de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. In de helft van de gevallen van DLB is er sprake van een mengvorm met de ziekte van Alzheimer. Maar anders dan bij Alzheimer, blijft het geheugen in eerste instantie gespaard.

Behandeling

Op dit moment is Lewy body dementie niet te genezen. Wel zijn er bepaalde behandelingen die de klachten tijdelijk kunnen verminderen. Deze behandelingen bestaan in de vorm van medicatie, niet-medicamenteuze therapieën of aanpassingen in het dagelijks leven.

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Aanvullende info