Amerikaanse medicijnautoriteit keurt zavegepant goed als allereerste neusspray tegen migraine

januari 2024 Geneesmiddelen Willem van Altena

Migrainebehandeling met een neusspray? Die mogelijkheid is een stuk dichterbij gekomen nu de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA goedkeuring verleend heeft aan het geneesmiddel zavegepant, dat op de markt wordt gebracht door Pfizer onder de merknaam Zavzpret. Zavegepant is een neusspray gebaseerd op een receptorantagonist van het calcitonine-gen-gerelateerde peptide. Deze neusspray is bedoeld voor de behandeling van migraine bij volwassenen, zowel met als zonder aura.

Pijnverlichting

De goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van twee willekeurige, dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoeken, waaronder een fase III-studie. Deze studies hebben de veiligheid, werkzaamheid en verdraagbaarheid van dit intranasale therapeutische middel vastgesteld. Volgens de gegevens presteert zavegepant superieur aan placebo op de twee belangrijkste eindpunten: verlost te zijn van pijn en van de meest hinderlijke symptomen twee uur na toediening. Daarnaast werkt het middel snel: het toonde al verlichting van pijn na slechts 15 minuten.

Bijwerkingen

De goedkeuring van zavegepant wordt gezien als een baanbrekende stap voor mensen die kampen met migraine en die op zoek zijn naar verlichting van pijn zonder afhankelijk te zijn van orale medicatie. Bijwerkingen waren over het algemeen mild, met de meest voorkomende reacties zoals smaakstoornissen, misselijkheid, neusongemak en braken, gemeld bij minstens 2% van de proefpersonen. Er waren daarnaast meldingen van overgevoeligheidsreacties, waaronder zwelling van het gezicht en urticaria.

Referentie

Persbericht Pfizer aangaande de FDA-goedkeuring van zavegepant.