Amerikaanse zorgverzekeraar biedt gratis DNA-test aan om gezondheidsrisico’s in kaart te brengen

juli 2022 Algemeen Willem van Altena

De Amerikaanse zorgverzekeraar HealthPartners gaat cliënten aanbieden om hun hele genoom in kaart te laten brengen. Door in het myGenetics-programma genetische gegevens en de eigen gezondheidsdata met elkaar te combineren moeten gezondheidsrisico’s sneller gesignaleerd worden, en kunnen er stappen ondernomen worden om de mogelijke ontwikkeling van ernstige aandoeningen te voorkomen.

Het myGenetics-programma is ontwikkeld door verzekeraar HealthPartners in samenwerking met genoom-onderzoekbedrijf Helix. Binnen dat programma worden de patiëntgegevens die HealthPartners al heeft gelikt aan populatiebrede genetische data die Helix verzamelt, en vertaald naar een individueel risicoprofiel. In eerdere ervaringen met soortgelijke programma’s bleek op die manier bij 1 op de 75 deelnemers een potentieel ernstig gezondheidsprobleem vroegtijdig gesignaleerd.

Gratis DNA-onderzoek

Volwassen cliënten van HealthPartners die willen meedoen aan myGenetics kunnen zich aanmelden voor een gratis DNA-onderzoek. Daarin wordt onder meer gefocust op de prevalentie van kanker en hartkwalen in de familiegeschiedenis. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van mogelijke erfelijke gezondheidsrisico’s en kunnen er preventieve strategieën ingezet worden.

Voorouders

Drie erfelijke gezondheidsrisico’s worden specifiek genoemd: erfelijke borst- en ovariumkanker, erfelijke colorectale kanker (Lynch-syndroom) en erfelijke hypercholesterolemie (verhoogd cholesterolgehalte). Daarnaast levert het DNA-onderzoek ook historische data over waar je voorouders vandaan komen, en zelfs of je DNA van invloed is op bepaalde eigenschappen. Dat kunnen dingen zijn als je type haar, je dag- en nachtritme en zelfs of je een zoetekauw bent of juist niet.

Toekomst

Gehoopt wordt dat zich 100.000 mensen in de staat Minnesota zich zullen aanmelden, de staat waar HealthPartners actief is. Gehoopt wordt dat er door dergelijke programma’s meer bekendheid komt voor het verband tussen erfelijke factoren en bepaalde aandoeningen, dat preventie en behandelingen eerder kunnen starten, en dat er meer en meer gegevens worden toegevoegd aan de onderzoeksdatabanken. HealthPartners ziet een programma als myGenetics, waarbij genetische testen gecombineerd worden met een persoonlijk pakket aan preventieve maatregelen en behandelingen als de toekomst van de medische zorg.

Meer informatie

Bezoek de website van HealthPartners