Articles

Het HaNDL-syndroom: een update

TNN - jaargang 124, nummer 4, juni 2023

J. van Crevel , dr. J. den Haan , drs. R. Hemmes , drs. B.J. Kerklaan

SAMENVATTING

Het ‘headache and neurological deficit with cerebrospinal fluid lymphocytosis’ (HaNDL)-syndroom is een ziektebeeld waarbij patiënten zich presenteren met hoofdpijn en acuut ontstane neurologische uitvalsverschijnselen. Er wordt een lymfocytaire pleiocytose in de liquor gezien. In deze bijdrage wordt op basis van 2 casussen en literatuuronderzoek de nieuwe rol van beeldvormend onderzoek in de diagnostiek van HaNDL-syndroom beschreven. Afwijkingen op beeldvorming zijn niet langer een exclusiecriterium. Specifieke afwijkingen op MRI/CT-perfusie en MRI kunnen in de juiste klinische context ondersteuning bieden aan de diagnose. De onderliggende pathofysiologie blijft onderwerp van discussie, waarvan de leidende theorieën uiteen worden gezet in dit artikel.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2023;124(4):141–7)

Lees verder

Uw diagnose?

TNN - jaargang 120, nummer 3, juni 2019

drs. M. Heijting , drs. B.J. Kerklaan , dr. B.W. van Oosten

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2019;120(3):118–9)

Lees verder

Een bespreking van het cheiro-oraal en cheiro-pedaal syndroom

TNN - jaargang 116, nummer 1, maart 2015

J. Wijntjes , drs. B.J. Kerklaan

Samenvatting

In dit artikel worden twee patiënten met respectievelijk een cheiro-oraal en cheiro-pedaal syndroom gepresenteerd. Het cheiro-oraal en cheiro-pedaal syndroom zijn onderdeel van de ‘restricted acral sensory syndromes’. Focale cerebrale ischemie is de meest beschreven oorzaak. De potentiële lokalisatie van de symptomatische laesie kan variëren van hersenstam via thalamus tot aan de cortex. Het herkennen van symptomatologie als uiting van ischemie maar ook de precieze lokalisatie van de laesie middels MRI is essentieel voor een juiste behandeling.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2015;116:41-46)

Lees verder

De diagnostische waarde van de CT-scan bij een subarachnoïdale Bloeding

TNN - jaargang 114, nummer 4, december 2013

J. Extercatte , drs. B.J. Kerklaan

Samenvatting

De huidige gouden standaard in de diagnostiek van een subarachnoïdale bloeding is het verrichten van een blanco CT-scan van de hersenen en, indien niet afwijkend, liquoronderzoek voor het aantonen van bloedpigmenten. Recent onderzoek laat echter onder bepaalde voorwaarden een sensitiviteit van de CT-scan voor het aantonen van subarachnoïdaal bloed zien van 100%. De betekenis hiervan voor de algemene praktijk lijkt vooralsnog onduidelijk; de huidige ontwikkelingen en de resultaten van een retrospectieve studie in een algemeen ziekenhuis worden beschreven.
(Tijschr Neurol Neurochir 2013;114:178-81)

Lees verder