Articles

Ingezonden brief

TNN - jaargang 126, nummer 3, mei 2025

dr. W. de Haan , dr. A. van Harten , dr. F.H. Duits , dr. E.G.B. Vijverberg , dr. B.M. Tijms , dr. N.A. Verwey , dr. S.N.M. Schoonenboom , dr. A.C. Baakman , dr. N. Prins , prof. dr. M. Muller , prof. dr. C. Teunissen , prof. dr. Y.A.L. Pijnenburg

In het afgelopen jaar zijn vier van de 64 modules van de richtlijn Dementie vernieuwd. Recentelijk bespraken auteurs Van Steenhoven en Richard per module de meest relevante punten en veranderingen, inclusief praktische aanbevelingen. Het artikel is een handige samenvatting van de vernieuwde modules, die op een aantal punten duidelijk verbeterd zijn ten opzichte van de vorige versie. De module ‘Liquoronderzoek bij vermoeden op de ziekte van Alzheimer’ vraagt echter om een meer kritische beschouwing. Kort samengevat wordt hierin naar onze mening bij de beoordeling van literatuur over de ziekte van Alzheimer (AD) uitgegaan van een klein aantal, niet geheel representatieve studies, en wordt een groot deel van de relevante literatuur buiten beschouwing gelaten. De aanbevelingen die hieruit voortvloeien lijken daarmee geen goede afspiegeling te zijn van de huidige wetenschappelijke stand van zaken, en niet in lijn met de internationale consensus. Wat is hiervan de achtergrond?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2025;126(3):94–5)

Lees verder

Liquorbiomarkers voor de ziekte van Alzheimer: huidige praktijk en toekomstperspectieven

TNN - jaargang 119, nummer 6, december 2018

dr. F.H. Duits , dr. F.H. Bouwman , prof. dr. ir. C.E. Teunissen , prof. dr. W.M. van der Flier

SAMENVATTING

Sinds het ontdekken van de eiwitten in liquor die verantwoordelijk zijn voor de hersenafwijkingen bij de ziekte van Alzheimer, amyloid-beta (1–42) en (gehy-perfosforyleerd) tau, is het biomarkeronderzoek in een stroomversnelling geraakt. In de jaren 90 van de vorige eeuw werden assays ontwikkeld voor het bepalen van deze eiwitten in de liquor, en in 2011 zijn de liquorbiomarkers als bewijs voor onderliggende ziekte van Alzheimer in de nieuwe wetenschappelijke diagnostische criteria van de National Institute on Aging – Alzheimer’s Association (NIA-AA) en van de International Working Group (IWG) opgenomen. In dit artikel wordt ingegaan op de ontwikkeling van de huidige liquorbiomarkers, het onderzoek naar potentiële nieuwe biomarkers, en het gebruik van biomarkers in klinische trials. Ook worden aanwijzingen gegeven voor het gebruik van de biomarkers in de dagelijkse praktijk van een geheugenpolikliniek.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2018;119(6):225–30)

Lees verder