Bekijk nu de neurologie actueel MS special

juli 2021 Special Van de redactie
Neuron cells system disease - 3d rendered image of Neuron cell network on black background. Interconnected neurons cells with electrical pulses. Conceptual medical image. Glowing synapse. Healthcare, disease concept.

Alhoewel er de afgelopen decennia op het gebied van de behandeling van multiple sclerose al veel is veranderd, zijn er ook op dit moment nog tal van ontwikkelingen gaande. In deze speciale uitgave, samengesteld door de uitgever van het Tijdschrift voor Neurologie & Neurochirurgie, wordt een aantal van deze ontwikkelingen belicht.

In een overzichtsartikel wordt ingegaan op de stand van zaken omtrent autologe stamceltransplantatie bij agressieve MS. Al lange tijd geldt deze reset van het immuunsysteem als een grote belofte. Wat staat toepassing bij MS nog in de weg? Daarnaast wordt in deze uitgave onder meer gesproken over MS in relatie tot het ouder worden, de combinatie met covidvaccinaties en de rol van darmmicrobiota in de pathofysiologie van MS. De recentelijke goedkeuring van nieuwe ziektemodulerende midden door de EMA leidt tot de vraag hoe deze het beste kunnen worden ingepast in de zorg voor mensen met MS. Prof. Leo Visser en prof. Bart van Wijmeersch vertellen in een interview over de aspecten rondom de introductie van nieuwe behandelingen.

Kortom, deze special biedt een mooi overzicht van onderwerpen die direct of in de komende jaren de dagelijkse klinische praktijk zouden kunnen veranderen voor u en uw patiƫnten.

Wij wensen u veel leesplezier!

De Uitgever

BEKIJK DE SPECIAL HIER