Brits initiatief stelt apotheken in staat om hun ongebruikte voorraden onderling te verkopen

augustus 2023 Geneesmiddelen Willem van Altena
Female pharmacist looking for medicines in the rack. African woman chemist searching the medicines at storage self.

Medicijnverspilling is een groot probleem waar nationale zorgstelsels mee kampen. Maar al te vaak gebeurt het dat medicijnen die op zich nog prima bruikbaar zijn noodgedwongen vernietigd moeten worden. Voor Nederland is dat een kostenpost van zo’n 100 miljoen euro per jaar. Ook in het Verenigd Koninkrijk worstelt men met dit probleem. Daar wordt ongeveer 350 miljoen euro aan door de nationale gezondheidsinstantie NHS voorgeschreven medicatie weggegooid. Een deel van die verspilling wordt veroorzaakt doordat medicijnen het eind van hun houdbaarheidsdatum naderen. Aan dat aspect wil het nieuwe initiatief Medicycle iets doen.

Volgens de NHS zijn medicijnen verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot, dus deze enorme hoeveelheid afval verergert een toch al groot milieuprobleem. Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken, van het voorlichten van patiënten zodat ze niet te vaak herhaalrecepten bestellen, tot een meer ethische en duurzame inkoop van medicijnen. Een andere optie is een Online Medicines Marketplace (OMM), zoals Medicycle. Dit bedrijf stelt openbare apotheken in staat om hun eigen ongebruikte voorraad te kopen en weer te verkopen om medicijnverspilling tegen te gaan

Medicycle wil de manier waarop met farmaceutisch afval wordt omgegaan veranderen van een noodzakelijk of onvermijdelijk kwaad in een waardevolle bron. Het bedrijf biedt openbare apotheken de mogelijkheid om efficiënter voorraden te kopen en te verkopen. Medicycle verbindt de voorraden van apotheken zodat ze aan elkaar kunnen kopen en verkopen, in plaats van naar de leverancier te gaan voor nieuwe producten. Dat betekent dat er minder kans is dat voorraad ongebruikt blijft.

Daarnaast blijkt in het Verenigd Koninkrijk dat de gemiddelde apotheek medicijnen bij hooguit vier groothandels inkoopt. Dat maakt de apotheken kwetsbaar voor fluctuerende beschikbaarheid van middelen en voor –soms forse- prijsschommelingen. Met de database van Medicycle hebben apotheken toegang tot een bredere bron van geneesmiddelen en hoeven ze geen te hoge prijzen te betalen voor essentiële producten.

Meer informatie

Bezoek de website van Medicycle: Medicycle.co.uk (Engelstalig)