Britse medicijnautoriteit geeft versnelde goedkeuring aan Pfizer/BioNTech vaccin

december 2020 Corona Willem van Altena
Vaccination against the new Corona Virus SARS-CoV-2: Two glass containers with 10 doses each and a syringe in front. Selective focus on foreground.

Als eerste land ter wereld start het Verenigd Koninkrijk naar verwachting volgende week –medio december- met het vaccineren van mensen tegen COVID-19. De Medicines and Heathcare products Regulatory Agency (MHRA), de Britse medicijnwaakhond en evenknie van de Europese regulator EMA, heeft versnelde tijdelijke goedkeuring verleend aan het Pfizer/BioNTech vaccin BNT162b2. Als eerste zullen ouderen en personeel in zorgcentra ingeënt worden. Het Verenigd Koninkrijk heeft in totaal 30 miljoen vaccindoses besteld, waarvan in eerste instantie 800.000 doses snel geleverd zullen worden. De eerste leveringen worden deze week al verwacht. Het vaccin wordt vervaardigd in een fabriek van Pfizer in het Belgische Puurs.

Rolling review

De versnelde goedkeuring door de MHRA is het gevolg van een ‘rolling review’ waarbij experts de data van studies onderzoeken terwijl ze nog gaande zijn. In oktober begonnen zowel de MHRA en de EMA met ‘rolling review’ van het Pfizer-vaccin. Enkele weken geleden werd al bekend dat het vaccin goede resultaten liet zien, met een immunisatiepercentage van 95%.

De Britse gezondheidsminister Matt Hancock is enthousiast en verwacht dat er dit jaar al miljoenen doses beschikbaar komen. Na kwetsbare ouderen en personeel van zorgcenta zullen ook andere gezondheidswerkers voor een vroege vaccinatie in aanmerking komen. Vaccinatie gebeurt door middel van twee entingen met een tussenpoos van drie weken.

Verbazing

De razendsnelle goedkeuring door de MHRA via een noodprocedure wekt wel enige verbazing bij de EMA in Amsterdam. Hoewel experts van de MHRA verzekeren dat de beoordeling beantwoord heeft aan alle eisen wat betreft zorgvuldigheid en veiligheid is de mening bij de EMA dat de eigen controlewijze toch de voorkeur verdient. Overigens wordt verwacht dat de EMA ook nog dit jaar met een beoordeling zal komen. Ook de FDA in Amerika heeft nog geen groen licht voor vaccinatie gegeven.

Honderden miljoenen doses

Het Pfizer/BioNTech vaccin is het eerste, maar niet het enige vaccin waarvan snelle goedkeuring door de EMA wordt verwacht. Ook over de vaccinkandidaten van Moderna en van AstraZeneca (het Oxford-vaccin) zal naar verwachting binnen enkele weken duidelijkheid zijn. Daarnaast is deze maand door de EMA ook een rolling review van de vaccinkandidaat van Janssen gestart. Van meerdere vaccins heeft de Europese Unie honderden miljoenen doses besteld, en Nederland heeft recht op een deel daarvan. Minister Hugo de Jonge heeft de hoop uitgesproken dat er begin 2021 ook in ons land mensen gevaccineerd zullen worden tegen COVID-19

Meer informatie

Lees meer op de website van FirstWord, een informatiesite met farmaceutisch nieuws.

Pagina van de EMA aangaande de COVID-19 vaccins.