Buitenkat moet binnen blijven en niet knuffelen met de hond: COVID en huisdieren

maart 2021 Corona Willem van Altena
Dog and cat in medical face mask (respirator) outdoors. Medical concept

Slecht nieuws voor kattenliefhebbers: recent onderzoek uit China wijst erop dat COVID-19 erg besmettelijk is voor katten. Maar er is gelukkig ook goed nieuws: katten brengen de ziekte niet over op mensen. Vooralsnog is dat in elk geval nog niet geconstateerd. Onlangs werd een artikel over deze studie gepubliceerd in Journal of Infectious Diseases.

In een serie experimenten stelde hoofdonderzoeker dr. Chuan Qin van het Beijing Key Laboratory for Animal Models of Emerging and Remerging Infectious Diseases vast dat katten geïnfecteerd kunnen raken als ze het virus via de neus of bek binnenkrijgen. Dat de katten besmet raken betekent overigens niet dat ze ook ziek worden, legt Qin uit. “Het kan wel zorgen dat katten het virus afscheiden en andere pathologische verschijnselen vertonen, maar dat hoeft niet tot ziekte te leiden.” Katten kunnen andere katten wel besmetten, stelden de Chinese onderzoekers vast.

Ook honden

In Nederland wordt ook gekeken naar het effect van het coronavirus op huisdieren, en of die een bron van besmetting kunnen vormen. Er zijn studieresultaten die erop wijzen dat honden en katten wiens baasje positief is getest voor het coronavirus vaker antistoffen in hun bloed hebben dan huisdieren van gezonde eigenaren. Bij huishoudens waar COVID aanwezig is in een of meerdere huisgenoten zijn antistoffen gevonden bij 1 op de 5 katten, en bij 1 op de 7 honden. Ook is bekend dat enkele boerderijkatten besmet zijn geraakt door geïnfecteerde nertsen. Andere huisdieren kunnen ook besmet raken, zoals konijnen, hamsters en fretten. Maar het RIVM geeft aan dat dat geen reden voor zorg is omdat deze dieren zelden of nooit het huis verlaten.

Advies van het RIVM

Hoewel de kans dat huisdieren besmet raken en anderen aansteken volgens het RIVM heel klein is, zeker vergeleken met de kans dat mensen elkaar besmetten, worden er toch voorzorgsmaatregelen geadviseerd als er zich in een huishouden een COVID-19 besmetting voordoet.

  • Vermijd zo veel mogelijk fysiek contact met je kat of hond. Niet aaien, niet knuffelen en laat je vooral niet likken.
  • Hou honden en katten zo veel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode en die van je huisgenoten.
  • Laat honden zo kort mogelijk uit en altijd aan de lijn. En probeer ‘buitenkatten’ toch binnen te houden.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor je huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Let extra op hygiëne.

De kans dat een huisdier echt ziek wordt na een besmetting is gering, maar als dat toch gebeurt dan is het belangrijk dat het dier niet met andere dieren in aanraking komt. Hou het dan weg van de opvang of de ‘dog walker’, en schakel de dierenarts in als het dier last krijgt van benauwdheid of diarree.

Meer informatie

Lees de laatste informatie van het RIVM over corona en huisdieren.

Referentie

Linlin Bao, Zhiqi Song, Jing Xue et al. Susceptibility and Attenuated Transmissibility of SARS-CoV-2 in Domestic Cats, The Journal of Infectious Diseases, 2021;, jiab104, https://doi.org/10.1093/infdis/jiab104