Epiduraal Hematoom

Ziektebeeld

Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. De naam omschrijft in dit geval de aandoening: epi = bovenop, duraal = het harde hersenvlies en hematoom = bloeduitstorting.

Symptomen

Een epiduraal hematoom hoeft geen klachten te geven, zeker niet als het heel klein is. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid en braken
  • sufheid of bewusteloosheid/coma
  • duizeligheid
  • veranderingen in de ademhaling
  • verwardheid
  • Wijde pupil aan één kant (verschil in grootte tussen de twee pupillen)
  • uitvalsverschijnselen

 

 

Oorzaak

Een epiduraal hematoom ontstaat doordat een slagader scheut in de ruimte tussen het schedelbot en het harde hersenvlies waardoor er bloed in deze ruimte terechtkomt. Deze bloeding ligt buiten de hersenen zelf, maar kan wel op de hersenen drukken waardoor belangrijke delen van de hersenen bekneld en beschadigd kunnen raken. Een epiduraal hematoom ontstaat voornamelijk na hoofdletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeluk of een val. Door de harde klap botsen de hersenen tegen de schedelwand en kan het onderliggende bloedvat scheuren. Vaak is het schedelbot zelf ook op die plek gebarsten of gescheurd.

Diagnose

Het vermoeden van een epiduraal hematoom kan alleen bevestigd worden met een scan van de hersenen, vaak een CT-scan, soms een MRI-scan. Als op deze scan een halvemaanvormige bloeding aan de buitenkant van de hersenen zichtbaar wordt, is er sprake van een epiduraal hematoom. Op de CT-scan kan ook worden gekeken naar breuken in de schedel en kneuzingen van de hersenen zelf.

Behandeling

Bij een epiduraal hematoom is een spoedoperatie bijna altijd noodzakelijk om het bloed te verwijderen en de druk op de hersenen te verminderen. Alleen bij kleine epidurale hematomen zonder klachten wordt er afgewacht tot het lichaam de bloeding zelf heeft opgeruimd. De neurochirurg voert de operatie uit en gebeurt onder algehele narcose. Er wordt een luikje in het schedelbot gemaakt op de plek van de bloeding. De bloeding zal worden verwijderd en de bloedende (slag)ader wordt indien mogelijk gestelpt. Als een epiduraal hematoom op tijd wordt geopereerd, herstelt het merendeel van de patiënten volledig. Uitzonderingen zijn de patiënten bij wie de hersenen te lang verdrukt zijn geweest, dan kan er onherstelbare schade zijn opgetreden.

Iemand met een epiduraal hematoom wordt opgenomen in het ziekenhuis zodat hij goed in de gaten gehouden kan worden.

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Aanvullende info