EEG gecombineerd met AI om epileptische aanvallen waar te nemen en te voorspellen

augustus 2020 Zorg van de Toekomst Marjolein Haakman-Groot

Een EEG kan als non-invasieve monitoringsmethode worden ingezet om de onderliggende dynamiek waar te kunnen nemen van disruptieve neuronale responsen, bijvoorbeeld bij een epileptische aanval. De neuronale responsen kunnen dan in ‘real-time’ worden waargenomen om zo inzicht te verkrijgen in klinisch handelen dat wenselijk zou zijn bij deze patiënten.

EEG + AI

In een nieuwe studie werd EEG gecombineerd met kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI) om zo epileptische aanvallen te kunnen detecteren en voorspellen. Met een nieuwe en dynamische leermethode die meerdere EEG-signalen combineert, kan de algehele dynamiek van het breinnetwerk worden waargenomen. De computer werd geleerd om relatief sterke synchronisatie op te pikken, die wordt veroorzaakt door abnormale neuronaal vuren tijdens de start van een epileptische aanval.

De methode werd getest in 17 patiënten, waarbij patiënten met aanvallen die werden gekarakteriseerd door amplitude-depressie werden uitgesloten. Een sensitiviteit van 93,6% werd behaald door het systeem. Bij sommige patiënten was het ook gelukt om de epileptische aanvallen te voorspellen; 227 seconden voor het begin van de aanval.

Referentie

Bomela W, Wang S, Chou C. Real-time Inference and Detection of Disruptive EEG Networks for Epileptic Seizures. Nature Scientific Reports 2020.