Europa geeft groen licht voor coronavaccin van Moderna

januari 2021 Corona Willem van Altena
Coronavirus vaccine. Doctor wearing gloves handles syringe and vial with COVID-19 vaccine testing and prepares for injection. COVID-19 immunization. Healthcare and medical concept.

Na het vaccin van Pfizer/BioNTech is nu ook het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteit EMA. Komende week wordt de eerste levering van 13.000 doses al in Nederland verwacht.

Net als het Pfizer-vaccin gaat het om een mRNA-vaccin, maar in tegenstelling tot eerstgenoemde kan het Moderna-vaccin bij gangbare diepvriestemperaturen bewaard worden in plaats van bij -80 graden. Die eigenschap maakt het transport, opslag en distributie van het Pfizer-vaccin behoorlijk gecompliceerd.

Bijwerkingen

Het Moderna-vaccin beschermt volgens de fabrikant 94,1% van de gevaccineerden tegen COVID-19; bij Pfizer is dat iets meer met 95%. Het vaccin is bij 65-plussers voor 86% effectief. Bijwerkingen zijn er iets meer dan bij het Pfizer-vaccin, maar wel ongeveer hetzelfde. Zwelling en pijn op de prikplek worden het vaakst vastgesteld, daarnaast meldt iets minder dan 10% van de gevaccineerden rillerigheid en vermoeidheid. Hoofdpijn, spier en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, en bij 2% van de gevaccineerden is er sprake van koorts.

Huisartsen

Het is de bedoeling dat in Nederland het Moderna-vaccin ingezet gaat worden in verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten, en ook op huisartsenpraktijken toegediend kan worden. De reden daarvoor is dat het Moderna-vaccin bij een lagere temperatuur bewaard kan worden, en daarnaast ook in kleinere hoeveelheden leverbaar is. Het Pfizer-vaccin wordt in pakketten van 1.000 geleverd, en dat houdt feitelijk in dat alleen ziekenhuizen in staat zijn om dit vaccin toe te dienen.

In totaal heeft ons land 6,2 miljoen doses besteld, waarmee 3,1 miljoen mensen geïmmuniseerd kunnen worden. Net als bij het Pfizer-vaccin gaat het namelijk om twee injecties met een tussenpoos van 4 weken.

50 miljoen doses

Er staan nog meer vaccins op stapel om goedgekeurd te worden. Het AstraZeneca vaccin –ook wel Oxfordvaccin genoemd- zal naar verwachting binnen enkele weken goedgekeurd worden. In het Verenigd Koninkrijk is dat al gebeurd. Van dat vaccin krijgt Nederland er 12 miljoen, waarvan 4,5 miljoen al in het eerste kwartaal. Ook van Janssen, Curevac en SanofiGSK heeft de EU vaccins gereserveerd. Als al die vaccinkandidaten goedgekeurd worden kunnen er in totaal 50 miljoen vaccindoses naar ons land toe komen, ruim genoeg voor de gehele bevolking.

Meer informatie

Bezoek de webpagina over het vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid.