Gezonde leefstijlgewoonten kunnen mogelijk helpen dementie te voorkomen of te vertragen

oktober 2022 Beter Leven Diede Smeets
Shot of happy senior women using virtual reality headsets together at a retirement home

Tijdens het BRAINWeek 2022-congres gaf dr. Gary Small een presentatie over hoe gezonde gewoonten mogelijk kunnen helpen bij het vertragen of verminderen van de Ziekte van Alzheimer of dementie. In zogenoemde ‘blauwe zones’ in Italië, Costa Rica en Japan worden mensen ouder dan elders, en de vraag is waarom dat zo is.

In eerste instantie is vooral gezond gedrag wat betreft sportbeoefening, dieet, mentale activiteit en sociale interactie belangrijk. Ouderen die gemotiveerder zijn om betere, gezondere keuzes te maken hebben vaak minder geheugenproblemen en een beter functionerend denkvermogen.

Games

Meer aandacht voor technologie en afhankelijk zijn van technologie zorgt volgens dr. Small niet per sé voor een slechter geheugen en minder goed werkend denkvermogen. Hoewel digitale apparaten zoals iPads meer gebruikt worden door mensen uit  jongere generaties blijkt dat iemand van 70 jaar oud online games na een aantal weken oefenen net zo goed kan spelen als iemand van 20 jaar. Trainingen gericht op leren, visualiseren en geheugen gevolgd door of gecombineerd met fysieke beweging kunnen het visuele geheugen en het uitvoerend vermogen van de hersenen verbeteren.

Slaap

Daarnaast zorgt betere slaap, het maken van sociale contacten en het uitvoeren van activiteiten waarbij concentratie belangrijk is (zoals tai chi) voor een sterker immuunsysteem en een beter denkvermogen. Helemaal belangrijk zijn technieken die helpen om stress te verminderen, omdat veel stress het risico op het ontwikkelen van de Ziekte van Alzheimer twee keer zo groot maakt.

Een hoger gewicht en BMI zijn ook slecht voor het geheugen volgens Small. Gezonde eetgewoonten zijn vaak goed voor het zelfbeeld, waardoor mensen meer gemotiveerd worden om goede keuzes over hun gezondheid te blijven maken.

Bij het maken van dit soort veranderingen is timing heel belangrijk. Mensen zouden al moeten beginnen met gezondere gewoonten op middelbare leeftijd, wanneer de eerste signalen van een verminderd denkvermogen zichtbaar worden. Om hun patiënten hierbij te helpen zouden artsen zich moeten richten op voorlichting, het maken van leuke en makkelijk te volgen programma’s en zouden ze de doelresultaten moeten benadrukken, om zo gezonde gewoonten aan te moedigen, concludeert Small.

Referentie

Gary Small. What’s preventing us from preventing dementia? Gepresenteerd tijdens BRAINWeek 2022; Las Vegas.