Hersenschudding bij het sporten: negeren kan leiden tot veel grotere impact van symptomen

februari 2023 Medisch onderzoek Willem van Altena
Gold American football helmet sitting on stadium field - Stock Photo

Het komt nogal eens voor onder sporters: een val, een botsing, een te harde kopbal. En dan: hoofdpijn, duizeligheid, soms zelfs bewustzijnsverlies. Hersenschuddingen –want daarover gaat het- komen in de sport relatief vaak voor, en lang niet altijd wordt de diagnose gesteld. En dat leidt tot meer gezondheidsrisico’s dan menigeen denkt. Onderzoekers van de universiteit van Georgia (Verenigde Staten), heeft de klinische impact van het al dan niet diagnosticeren van een hersenschudding en de behandeling van hersenschudding geëvalueerd.

Het blijkt uit (Amerikaanse) cijfers dat de helft tot twee derde van alle sporters die een blessure oploopt zich niet meteen laat verzorgen. En als het om een hersenschudding gaat kan dat onvermoede risico’s met zich meebrengen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat daardoor de waarschijnlijkheid van het optreden van een nieuwe hersenschudding hoger wordt, en dan treedt vaker bewustzijnsverlies op. Maar de symptomen kunnen ook terugkeren bij inspanning of bij neurologische problemen.

American football

De onderzoekers voerden hun studie uit bij 2758 universiteitsstudenten of cadetten van de militaire academie die sportten (58,4% vrouwen, 65,4% deed aan contactsporten zoals American football). Van 2717 sporters was de voorgeschiedenis volledig bekend. 64,2% had nooit een hersenschudding opgelopen (groep A), bij 27,8% was eenmalig een hersenschudding gediagnosticeerd (groep B) en 8,1% had minstens een keer een hersenschudding opgelopen waarvan de diagnose niet was gesteld (groep C).

Langer last

Het bleek dat 68,8% van de sporters die één hersenschudding hadden opgelopen, onmiddellijk symptomen optraden. Iets meer dan de helft van hen, 52,9%, heeft die symptomen meteen gemeld en 53,6% heeft de sportactiviteit meteen moeten stopzetten. De onderzoekers stelden tevens vast dat de sporters die hun symptomen niet meteen hadden 24 tot 48 uur na de hersenschudding ernstiger symptomen meldden dan degenen die wel meteen medische hulp hadden ingeroepen. Daarbij ging het om symptomen op gebied van cognitie, verbaal vermogen en visueel geheugen. Degenen die gewoon doorgingen met sporten deden er veel langer over voordat de symptomen volledig verdwenen waren. De onderzoekers rekenden uit dat elke 30 minuten dat er werd doorgesport ondanks een hersenschudding zich vertaalde in 2 dagen langer last van symptomen.

Sporters zouden een schok op het hoofd en symptomen dus meteen moeten melden, concluderen de onderzoekers. Ook zouden de trainers alerter moeten zijn, en moeten weten wat ze moeten doen wanneer een van hun pupillen een hersenschudding oploopt.

Referentie

Schmidt JD, Broglio SP, Knight K, et al. Optimizing Concussion Care Seeking: A Longitudinal Analysis of Recovery. Am J Sports Med. 2023 Jan;51(1):214-224. doi: 10.1177/03635465221135771. Epub 2022 Nov 22. PMID: 36412549.