Hologrammen helpen dwarslaesiepatiënten spelenderwijs revalideren

oktober 2020 Zorg van de Toekomst Willem van Altena
Young man wearing virtual reality device over white background

Serious gaming is geen kinderspel. Steeds meer toepassingen worden er gevonden om met behulp van technologie uit de wereld van computergames mensen te helpen in hun ziekteproces of revalidatie. Zo werd eind september een Augmented Reality-bril gepresenteerd voor mensen met een dwarslaesie. Door middel van speciale beweeggames en een informatiemodule kunnen deze mensen spelenderwijs aan hun herstel werken.

De Augmented Reality bril voor dwarslaesiepatiënten is een product van De Hoogstraat Revalidatie uit Utrecht en techbedrijf HoloMoves. Zij werden in 2019 winnaars van de Medische Inspirator prijs van ZonMW met het voorstel om op deze manier dwarslaesiepatiënten te helpen. Inmiddels is het zo ver dat de bril gebruikt kan worden.

Grotendeels verlamd

Momenteel zijn er in ons land ongeveer 12.000 mensen die leven met een dwarslaesie, wat betekent dat hun spieren grotendeels verlamd zijn. Spieren die nog wel intact zijn en aangestuurd kunnen worden moeten extra getraind worden om complicaties te verminderen en zelfstandigheid te vergroten.

Door middel van een Augmented Reality-bril krijgen de dwarslaesiepatiënten speciale hologrammen te zien die hen stimuleren om meer te bewegen. Wat deze aanpak zo aantrekkelijk maakt is dat de patiënten dat kunnen doen wanneer ze willen en zo vaak ze willen. Ze zijn niet afhankelijk van een bezoek aan de fysiotherapeut. In principe kan voor elke patiënt een individuele set beweeggames aangemaakt worden, al naar gelang van de ernst van de verlamming.

De bril –Hololens 2- werkt draadloos, en wie hem opzet ziet niet alleen de ruimte waarin hij of zij zich bevindt maar ook allerlei geprojecteerde hologrammen. Die kunnen dan virtueel door handbewegingen gemanipuleerd en bewogen worden. Daarnaast is er ook een informatiemodule bijgevoegd.

Het project is bedacht en opgezet bij De Hoogstraat Revalidatie. Een team, bestaande uit onder meer een revalidatiearts, een revalidatiearts in opleiding, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, en twee ex-revalidanten is met de gamedesigners en developers van HoloMoves aan de slag gegaan. HoloMoves specialiseert zich in slimme medische toepassingen van Augmented Reality en Virtual Reality. Er zijn al eerder revalidatiegames ontworpen, bijvoorbeeld om mensen na een hartoperatie meer te laten bewegen.

Enthousiast

De eerste reacties van gebruikers zijn enthousiast. “De Hololens lokt me uit om te gaan bewegen, zelfs met een heel simpel spel”, reageert een revalidant op de website van De Hoogstraat. “Het is leuk als je zo beperkt bent (slechte handfunctie, minimale beenfunctie) om dan zo bezig te kunnen zijn”, merkt een andere gebruiker op.

Nu het apparaat eenmaal klaar voor gebruik is wil het team van De Hoogstraat onderzoeken of de Hololens behalve leuk ook effectief is voor de dwarslaesiepatiënten.

De Hololens 2 is vorig jaar gelanceerd door Microsoft. De Augmented Reality-bril is vooral bedoeld voor serieuze toepassingen. In samenwerking met Philips wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan hologrammen die artsen kunnen gebruiken tijdens een operatie in ‘de operatiekamer van de toekomst’.

Meer informatie

Lees meer over dit project op de website van De Hoogstraat Revalidatie.
Bezoek de website van HoloMoves.
Bekijk hier een video van hoe de Hololens 2 werkt.