Jong, gezond en toch ernstige COVID: mogelijk genetisch defect in het spel

oktober 2021 Corona Willem van Altena

Als jonge, gezonde mensen besmet raken met het coronavirus krijgen ze over het algemeen geen of milde symptomen. Het gebeurt niet vaak dat zij zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Toch overkomt dat meer en meer jongeren, wat deels terug te voeren is op de lagere vaccinatiegraad bij adolescenten en jongvolwassenen. Onderzoekers in Straatsburg (Frankrijk) hebben nu ontdekt dat er mogelijkerwijs ook een genetische eigenaardigheid in het spel is, die ervoor zorgt dat het virus een vastere greep op geïnfecteerden krijgt.

Voor hun onderzoek bestudeerden de Franse wetenschappers 72 mensen van minder dan 50 jaar oud, die met een COVID-19 infectie in het ziekenhuis waren opgenomen. Van hen waren 47 patiënten zo ziek dat ze op de intensive care belandden, de overige 25 leden aan een minder kritieke vorm van de ziekte. Daarnaast werden 22 gezonde vrijwilligers als controlegroep gevolgd. Geen van de COVID-patiënten had een onderliggende aandoening die hen in een risicogroep voor een ernstiger ziekteverloop plaatsten, zoals obesitas of diabetes.

ADAM9-gen

Een genetische analyse liet zien dat er 5 genen in het spel zijn bij de patiënten in kritieke toestand, en dan met name het ADAM9-gen. Verder onderzoek bij een andere groep van 154 COVID-19 patiënten, van wie er 81 kritiek waren, bevestigde het beeld. Vervolgens werd in laboratoriumexperimenten met geïnfecteerde menselijke longcellen ontdekt dat het blokkeren van de activiteit van het ADAM9-gen het virus belemmerde zich uit te breiden.

De Franse onderzoekers willen nu verder onderzoek doen om hun bevindingen te bevestigen en om te bepalen of het zinvol is om COVID-behandelingen op te zetten die erop gericht zijn het ADAM9-gen te blokkeren.

Referentie

Raphael Carapito, Richard Li, Julie Helms, et al. Identification of driver genes for critical forms of COVID-19 in a deeply phenotyped young patient cohort. Sci. Transl. Med. 10.1126/scitranslmed.abj7521 (2021).