‘Leids’ coronavaccin naar verwachting deze week goedgekeurd in V.S.

februari 2021 Corona Willem van Altena
COVID-19 Coronavirus Vaccine and Syringe with flag of Netherlands Concept Image

Het ‘Leidse’ coronavaccin wordt waarschijnlijk deze week goedgekeurd voor toelating tot de Amerikaanse markt. De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA laat weten het vaccin als effectief te beschouwen. Ook blijven de bijwerkingen binnen de normen.

Het vaccin is ontwikkeld in de laboratoria van Janssen in Leiden en wordt door moederbedrijf Johnson & Johnson geproduceerd. Het is wel een stuk minder effectief dan die van Pfizer en Moderna, die beide voor meer dan 90% bescherming bieden. Bij het Janssen-vaccin ligt dat op 72%. Maar daar staat tegenover dat het Janssen-vaccin maar een keer toegediend hoeft te worden.

Nederland

Verwacht wordt dat goedkeuring door de EMA over enkele weken zal volgen, waarna het Janssen-vaccin toegevoegd kan worden aan de vaccins die al toegediend worden. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld.

Punt van zorg is wel de mate waarin het Janssen-vaccin beschermt tegen de besmettelijke Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Tot dusver blijken alle vaccins minder goed te werken tegen die mutaties. Volgens onderzoek van Janssen zelf is het vaccin voor 57% actief tegen de Zuid-Afrikaanse variant.