Nieuwe software vermindert nevenwerkingen bij bestraling van hersenmetastasen

augustus 2020 Zorginnovatie Marjolein Haakman-Groot

Bij universitair ziekenhuis Leuven (UZ Leuven) is eind juni voor het eerst een nieuwe software ingezet waarmee er selectief tot 10 hersenuitzaaiingen kunnen worden bestraald. Eerder werden de gehele hersenen bestraald bij meer dan 3 uitzaaiingen, wat leidde tot bijkomende schade aan gezond weefsel.

De nieuwe software is bij UZ Leuven nu voor het eerst gebruikt bij patiënten met meer dan 3 hersenmetastasen. Door gebruik te maken van deze software kunnen lokaal hogere dosissen straling worden gebruikt en wordt het gezonde hersenweefsel meer ontzien dan bij de eerdere methodes. Dit zorgt ook voor een vermindering van nevenwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, haarverlies of geheugenproblemen die op de lange termijn kunnen ontstaan.

COMBINATIE MEERDERE SYSTEMEN

Door meerdere recent geïnstalleerde systemen te combineren, wordt het mogelijk om op een veilige manier, snel en nauwkeurig tot wel 10 hersenmetastasen tegelijk te targeten.

Momenteel wordt het effect van de bestralingen op de levenskwaliteit van mensen met hersenmetastasen getest in een wetenschappelijk onderzoek.

Referentie

UZ Leuven. UZ Leuven zet nieuwe software in voor preciezere bestraling van uitzaaiingen in de hersenen.