Onderzoek naar Parkinson door kinderen gekozen als winnaar Klokhuis Wetenschapsprijs

maart 2023 Medisch onderzoek Dominique Vrouwenvelder

Radboudumc-onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes hebben afgelopen weekend de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen met hun onderzoek naar beweegstrategieën van mensen met de ziekte van Parkinson. Het project met de titel ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ werd door jonge kinderen als het meest interessant gekozen.

Alle universiteiten, hogescholen en UMC’s van Nederland kunnen jaarlijks hun onderzoeken insturen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Het doel van deze prijs is om een jong publiek kennis te laten maken met het wetenschappelijke onderzoek dat in Nederland wordt gedaan. Van de ruim 80 inzendingen die dit jaar werden ingestuurd werd een shortlist van 10 nominaties gemaakt waarop kinderen konden stemmen. De shortlist van genomineerde onderzoeken is te bekijken via bovenstaande video.

Kinderen

Maar liefst 11.045 kinderen tussen de 9 en 12 jaar hebben recentelijk hun stem uitgebracht op hun favoriete en meest interessante/relevante wetenschappelijke onderzoek. Het project van de Radboudumc kwam als winnaar uit de bus. Dit betekent dat er een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis zal worden gemaakt over dit onderwerp.

Trucjes

Het project van Tosserams en Nonnekes belicht de beweegstrategieën van mensen met Parkinson. Door ‘trucjes’ zoals huppelen, met een bal stuiteren of lopen als een cowboy kunnen deze mensen vaak beter bewegen. De onderzoekers zoeken een verklaring voor waarom deze trucjes zo goed werken en wat er gebeurt in de hersenen van deze mensen.

Een overzicht van verschillende trucjes is te vinden op het platform Lopen met Parkinson op de site van het Radboudumc.

InScience

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd afgelopen weekend tijdens het wetenschapsfilmfestival InScience uitgereikt. Naast de uitreiking van de prijs werd de Klokhuisaflevering ‘Mijn vader heeft ALS’ vertoond, over het winnende onderzoek van de afgelopen editie.

Tijdens InScience 2024, in maart volgend jaar, gaat de Klokhuis-aflevering over Parkinson in première.

Eerdere winnaars Klokhuis Wetenschapsprijs