Parkinsonzorg op afstand dankzij een app: MUMC+ beleeft de Nederlandse primeur

augustus 2022 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Als eerste ziekenhuis in Nederland is MUMC+ in Maastricht begonnen met begeleiding op afstand van patiënten die met diepe hersenstimulatie behandeld worden. Mensen met de ziekte van Parkinson of essentiële tremor kunnen nu behandeld worden zonder ervoor naar het ziekenhuis te hoeven komen.

Expertisecentrum

Met diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS) worden elektroden in de hersenen geplaatst, die kleine elektrische impulsen afgeven. Op die manier kunnen symptomen onderdrukt worden van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, essentiële tremor, dystonie of epilepsie. Het Maastrichtse ziekenhuis is het Nederlandse expertisecentrum op gebied van DBS.

Elektroden worden in het ziekenhuis in de hersenen aangebracht, en door middel van uitgebreide testen worden ze precies zo ingesteld dat ze de juiste dosis elektriciteit afgeven aan precies het juiste hersengebied, doorgaans een plek van hooguit enkele millimeters groot. Maar ook later moeten er regelmatig aanpassingen plaatsvinden. Dat betekent dat patiënten die met DBS behandeld worden hun leven lang regelmatig naar Maastricht moeten reizen.

Virtual Clinic

De DBS-apparatuur wordt gemaakt en geleverd door de firma Abbott, en zij lanceerden onlangs de NeuroSphere Virtual Clinic, waarbij de elektroden worden aangestuurd door middel van een beveiligde app. Een DBS-patiënt hoeft alleen naar het ziekenhuis te komen om alles helemaal in te regelen, en vervolgens kan een arts op afstand eventuele aanpassingen aan de instellingen van het systeem doen. Dat kan hij alleen als de patiënt op voorhand toestemming verleent. De patiënt heeft zelfs eigen mogelijkheden om de instellingen bij te stellen, maar dan wel binnen grenzen die door de arts zijn ingesteld.

In Maastricht werd in februari 2022 de eerste DBS-patiënt van het Virtual Clinic-systeem voorzien. Het ging om een patiënt met essentiële tremor. Binnenkort start MUMC+ met dezelfde behandeling bij nog eens 8 patiënten met deze neurologische aandoening.

Meer informatie

Bezoek de website van Abbott voor meer informatie over NeuroSphere Virtual Clinic