Roken geeft verhoogd risico op intracranieel aneurysma bij vrouwen van middelbare leeftijd

september 2020 Beter Leven Jeroen Beekwilder
Final cigarette stubbed out, end of smoking

Een intracranieel aneurysma geeft meestal geen symptomen. Maar het kan scheuren en leiden tot een hersenbloeding. Een aneurysma kan bij toeval worden ontdekt wanneer voor een ander doel een CT- of MRI-scan wordt gedaan. Op dat moment kan een afweging worden gemaakt of het verantwoord is qua risico om het aneurysma te behandelen.

Een recente studie bij vrouwen tussen 30 en 60 jaar keek naar vrouwen waarbij een aneurysma in het hoofd bij toeval werd ontdekt. De meest voorkomende aanleiding voor het doen van de scan was hoofdpijn. De vrouwen met het aneurysma werden in de studie vergeleken met andere vrouwen zonder aneurysma maar wel van dezelfde leeftijd en etniciteit. Bijna 60 procent van de vrouwen met een aneurysma bleken te roken of hebben gerookt. Bij de controle groep was dit het geval bij minder dan 40 procent Nadere analyse bracht aan het licht dat wanneer vrouwen rookten of een voorgeschiedenis met roken kenden er een 4 maal hogere kans was op een intracranieel aneurysma. Als bij deze vrouwen ook nog sprake was van chronisch hoge bloeddruk dan was deze kans zelfs 7 keer hoger.

In de algehele bevolking wordt het momenteel niet zinvol geacht om structureel te screenen op aneurysmata. Maar door het veel hogere risico bij vrouwen tussen de 30 en 60 die roken of gerookt hebben, zou het bij deze groep mogelijk toch nuttig kunnen zijn om hierop te screenen.

Referentie

Ogilvy CS, Gomez-Paz S, Kicielinski KP, et al. Cigarette smoking and risk of intracranial aneurysms in middle-aged women. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2020;91:985-90.