Ruim een jaar na start pandemie: tienduizendste coronapatiënt op IC is een feit

maart 2021 Corona Willem van Altena
Empty terraces in Amsterdam Netherlands during Corona crisis

Er is ruim een jaar verschenen nadat COVID-19 de kop opstak in ons land, en deze week is er een trieste mijlpaal te noteren. De tienduizendste IC-patiënt is een feit. Nederland gaat gebukt onder de derde golf van de pandemie, en dagelijks worden er gemiddeld ongeveer 55 mensen in de ziekenhuizen opgenomen. Dat maakt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) bekend aan de hand van een landelijke registratie van alle Nederlandse IC-data.

Normaliter worden er in ons land jaarlijks tot 80.000 mensen op de intensive care opgenomen. Een toename van 10.000 corona patiënten lijkt dan niet zo onoverkomelijk, maar het probleem is het verschil in ligduur. Een patiënt verblijft gemiddeld 2,5 dagen op de IC, maar bij mensen met corona gaat het al snel om weken. Gemiddeld verblijft een COVID-patiënt 15,9 dagen op de IC. Aan het begin van de pandemie was dat overigens nog 20,3 dagen. Maar nieuwe behandelinzichten hebben ertoe bijgedragen dat de ligtijd iets korter is geworden.

Eerste golf

Voorzitter van NICE is Dave Dongelmans, intensivist aan Amsterdam UMC. Hij stelt: ”Als de behandelduur niet was gedaald dan waren de laatste golven veel hoger geweest. Met modelberekeningen van het RIVM zien we dat in de pieken na de eerste golf 850 tot 900 covid-patiënten op de IC zouden hebben gelegen liggen. Door die kortere behandelduur zijn dat er nu ongeveer 700.”

De gemiddelde leeftijd van deze 10.000 coronapatiënten op de IC ligt rond de 63 jaar. Ongeveer een derde is jonger dan 60 jaar. En iets meer dan 10% is jonger dan 50 jaar. Iets meer dan 70 procent is man en de gemiddelde BMI is ongeveer 29. Van deze 10 duizend IC patiënten zijn er tot op vandaag 2732 overleden. Dongelmans: ”Het is goed om te realiseren dat de kans op overleving sterk daalt met het oplopen van de leeftijd. Van de patiënten tussen 65-70 jaar overleeft 65 procent. In de groep tussen 80-85 jaar overlijdt meer dan 65 procent.”

Over NICE

De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) verzorgt de registratie van alle data van IC-afdelingen. De afdeling Klinische Informatiekunde van Amsterdam UMC verzamelt, verwerkt en analyseert deze data. Het belangrijkste doel van NICE is het monitoren en verbeteren van de kwaliteit van IC-zorg. NICE faciliteert op verzoek van VWS en het RIVM de registratie van covid-19 patiënten op de Nederlandse intensive care afdelingen. Het RIVM heeft veelvuldig gebruik gemaakt van NICE-getallen voor scenario’s om te laten zien hoe de bezetting zich ontwikkelt afhankelijk van de coronamaatregelen. Ook zijn op deze manier de effecten van de maatregelen gemonitord.

Meer informatie

Bezoek de website van Stichting NICE