Stapeling van eiwitfragmenten mogelijk een van de oorzaken geheugenverlies bij alzheimer

januari 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena

Onderzoekers uit Sevilla (Spanje) publiceerden recentelijk in vaktijdschrift Experimental Neurology de resultaten van hun onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, en in het bijzonder naar geheugenverlies dat met alzheimer geassocieerd wordt. Het blijkt dat stapeling van een fragment van het eiwit neurexine in de hersenen mogelijk het geheugen beïnvloedt. Dit inzicht kan mogelijk een stap op weg naar een nieuwe behandeling zijn die erop is gericht om stapeling van neurexine te voorkomen om zo het ziekteproces te vertragen.

De onderzoekers focusten vooral op een fragment van het eiwit neurexine, bekend als NrxnCTF. Dit fragment hoopt zich op als gevolg van een mutatie in de genen die verantwoordelijk zijn voor erfelijke vormen van alzheimer.

Amygdala

In muismodellen zorgde de eiwitstapling voor specifieke defecten aan het associatief geheugen die terug te voeren zijn op de werking van de amygdala. In Sevilla konden de wetenschappers in muismodellen de synaptische connecties tussen de prefrontale cortex en de amygdala waarnemen als minuscule elektrische stroompjes. Het bleek dat die connecties werden beïnvloed door NrxnCTF-stapeling.

Referentie

Sánchez-Hidalgo, A.C., et al. (2022) Selective expression of the neurexin substrate for presenilin in the adult forebrain causes deficits in associative memory and presynaptic plasticity. Experimental Neurology. doi.org/10.1016/j.expneurol.2021.113896.