Ultrasoon geluid kan mogelijk plaques laten verdwijnen uit hersenen alzheimerpatiënten

januari 2023 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Een kleine klinische studie met 12 deelnemers start binnenkort aan de University of Queensland in Brisbane (Australië) om uit te vinden of de ziekte van Alzheimer met ultrasoon geluid effectief en veilig behandeld kan worden. Het is een onderzoeksproject van prof. Jürgen Götz van het University of Queensland Brain Institute (QBI). De studie zal 12 maanden in beslag nemen en wordt begeleid door neuroloog prof. Peter Nestor.

Ultra Thera

Nestor legt uit: “Wij behandelen een gebied aan de achterkant van de hersenen dat al in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer aangetast wordt. Elke deelnemer ondergaat vier behandelingen met het Ultra Thera-apparaat dat ultrasoon geluid uitstoot, om de twee weken. Bij aanvang studie en na afloop krijgt elke deelnemer een MRI-scan en een cognitieve test.”

Geheugenherstel

De studie is het gevolg van eerder onderzoek uit 2015 door Götz en Leinenga, waaruit bleek dat ultrasoon geluid in muismodellen mogelijk in staat is om de plaques van bèta-amyloïde die een van de bekendste symptomen van alzheimer zijn op te ruimen. Er werd zelfs waargenomen dat geheugenfuncties van de muizen herstelden door de behandeling. Nu hopen de wetenschappers hetzelfde effect bij mensen vast te stellen. Alzheimerpatiënten tussen de 50 en 85 jaar oud wordt gevraagd zich voor de studie aan te melden, die in de loop van dit jaar van start moet gaan.

Meer informatie

Lees meer over de klinische studie op de website van de Scanning Ultrasound Study

Leinenga G, Götz J. Scanning ultrasound removes amyloid-β and restores memory in an Alzheimer’s disease mouse model. Sci Transl Med. 2015 Mar 11;7(278):278ra33. doi: 10.1126/scitranslmed.aaa2512. PMID: 25761889.