Wereldwijd onderzoek nodig naar post-COVID syndroom PASC

maart 2021 Corona Willem van Altena
Pandemic concept, close up of scientist holdnig and analyzing planet earth

PASC. Dat is de nieuwe term die deze week door de Amerikaanse immunoloog dr. Anthony Fauci is gelanceerd om de langetermijngevolgen van COVID-19 te omschrijven. PASC is een afkorting van Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, post acute gevolgen van een SARS-CoV-2 infectie.

Het is al lange tijd duidelijk dat sommige mensen die COVID-19 krijgen maanden nadat het virus hun lichaam verlaten heeft nog steeds met slepende klachten kampen. ‘Long covid’ wordt dat wel genoemd. In Nederland gebruikte Michael Rutgers, directeur van het Longfonds al eens de term CAS, COVID-accociated syndrome. En die gaan veel verder dan alleen longklachten. Vermoeidheid, koorts, spierpijn, maag- en darmklachten, kortademigheid, het is maar een greep uit de lijst klachten. Ook neurologische gevolgen worden vaak gezien, variërend van slaapstoornissen tot angst, depressie en ‘brain fog’, problemen met concentratie en geheugen.

Internationale studies

De lang slepende na-effecten van COVID, die nu dus onder de noemer PASC worden geschaard, lijken een nieuwe, mogelijk chronische aandoening te betekenen. Reden voor het Amerikaanse congres om de komende vier jaar ruim 1 miljard dollar vrij te maken voor onderzoek naar PASC. En ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen, en roept op naar meer grote internationale studies naar de klinische impact van de nasleep van COVID-19.

Negen maanden

Fauci vindt de ontwikkelingen rond PASC alarmerend, en waarschuwt dat ook mensen die een relatief milde COVID-infectie doormaken met slepende langetermijnklachten te maken kan krijgen. Een studie van de universiteit van de staat Washington die op 19 februari online door JAMA Network Open gepubliceerd werd laat zien dat meer dan 30% van 177 onderzochte ex-COVID patiënten allerlei symptomen meldden, die soms wel 9 maanden aanhielden. “Nieuwe symptomen dienen zich soms geruime tijd na de infectie pas aan, of ze groeien mettertijd en kunnen maandenlang aanhouden”, vertelde Fauci tijdens een persconferentie. “Ze kunnen variëren van vrij mild tot behoorlijk invaliderend.” Onderzoek naar PASC is volgens Fauci cruciaal. “Het is erg moeilijk om een ziekte te behandelen als je niet weet wat je precies behandelt.”

Infographic: de 10 meest algemene klachten na COVID-19.
Infographic: de 10 meest algemene klachten na COVID-19.

Referenties

Logue JK, Franko NM, McCulloch DJ, et al. Sequelae in Adults at 6 Months After COVID-19 Infection. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e210830. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.0830

Persbericht van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH)