Wetenschappelijk bewijs: mondkapjes hinderen ademhaling en zuurstofopname niet

februari 2021 Covid-19 Willem van Altena
Young athletic man wearing a prevention face mask during his workout in the gym

De discussie woedt al ongeveer een jaar: vormen mondkapjes een belemmering voor de ademhaling of niet? Veel mensen die weigeren om mondkapjes te dragen zeggen dat ze het er benauwd van krijgen en dat het moeilijker is om adem te halen. En zeker bij fysieke activiteiten zoals sporten en fitnessen zou er vanwege de mondkapjes mogelijk te weinig zuurstof in het bloed kunnen komen. Een wetenschappelijke studie, die op 3 november verscheen in het International Journal of Environmental Research and Public Health lijkt echter een eind aan de controverse te maken. Het maakt voor de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed niets uit of er een mondkapje gedragen wordt.

Onderzoekers van de University of Saskatchewan in Saskatoon, Canada hebben een groep gezonde, fitte mensen gevraagd om drie workouts op een trimfiets te doen. Eentje zonder mondkapje, een keer met een stoffen mondkapje en een keer met een papieren mondkapje. En het bleek dat er nauwelijks verschil gemeten werd in het zuurstof- of kooldioxidegehalte in het bloed. Daarnaast bleef het hartritme ook hetzelfde en raakten de vrijwilligers niet sneller vermoeid als ze een mondkapje droegen.

Tien minuten

Het ging om een kleine klinische studie met 7 mannen en 7 vrouwen, die bovendien allemaal gezond en fit waren. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 28,7 jaar. De test die zij moesten doen was een maximale ergometrie test, waarbij de deelnemers zo hard mogelijk moesten fietsen tot het moment van uitputting. Dat duurde iets meer dan 10 minuten en het bleek daarbij weinig uit te maken of de fietsers een mondkapje droegen of niet. Zonder mondkapje hielden ze het gemiddeld 622 seconden vol, met een stoffen mondkapje 637 seconden en met een papieren mondkapje 657 seconden.

Ook als werd gekeken naar het vermogen dat de sporters genereerden (wattage) waren er weinig verschillen: 234 watt zonder mondkapje, 241 met een stoffen mondkapje en 241 met een papieren mondkapje. Er werden geen verschillen gemeten in het zuurstofgehalte in het bloed of hartritme.

Verder onderzoek nodig

De onderzoekers stellen dat het dragen van een mondkapje bij grote inspanningen geen vaststelbaar negatief effect heeft bij jonge en gezonde proefpersonen. Er is wel verder onderzoek nodig om te bekijken of dat ook geldt voor oudere proefpersonen, of voor mensen uit risicogroepen.

Referentie

Shaw K, Butcher S, Ko J, Zello GA, Chilibeck PD. Wearing of Cloth or Disposable Surgical Face Masks has no Effect on Vigorous Exercise Performance in Healthy Individuals. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2020; 17(21):8110. https://doi.org/10.3390/ijerph17218110