Zeven minuten ontspannen op een bed dat diepe geluidsgolven door je lichaam stuurt doet wonderen

juni 2021 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van muziek met laagfrequente trillingen mogelijk een gunstig effect kan hebben bij een aantal aandoeningen, zoals spraakstoornissen en cerebrale parese, maar ook stress en depressie en mogelijk zelfs Alzheimer. Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde onlangs het Opus SoundBed, dat vibro-akoestische therapie kan bieden. Een kort dutje verandert daardoor in een extra heilzame ervaring.

Laagfrequente trillingen

Wie wel eens naar een concert of disco is geweest en dichtbij een van de geluidsboxen heeft gestaan weet hoe de basdreunen door je hele lichaam gaan. De technologie achter het SoundBed is daarmee te vergelijken. Het bed geeft laagfrequente trillingen af die ontspannend werken. Door middel van een bijbehorende app kunnen gebruikers naar meditatiesessies luisteren. Via de app kunnen mensen ook meedoen aan groepsmeditaties en therapeutische sessies onder geleide. Het SoundBed kan geluiden op een hele reeks van diepe frequenties afspelen, die op diverse manieren inwerken op het lichaam en op de hersengolven. Daarnaast speelt het ook gewoon muziek af via de koptelefoon.

7 minuten is al genoeg

Een simpele sessie van 7 minuten is volgens maker Opus al voldoende om het gewenste effect te bereiken. Het SoundBed is getest met meer dan 3.000 vrijwilligers. De ontwikkelaars van het SoundBed zijn ook bezig samen te werken met vibro-akoestische technici, geluidstherapeuten en andere deskundigen uit de wereld van ‘muziek als geneesmiddel’ om content voor het SoundBed te ontwerpen.

Het SoundBed bevat 5 speciale speakers die je letterlijk van top tot teen kunnen laten trillen. Daarnaast bevat het USB-poorten en Bluetooth connectiviteit, en een 7.1 Dolby Sound microfooningang. Dankzij die functionaliteit kunnen de SoundBeds ook ingezet worden in gezondheidscentra en dergelijke, om groepssessies te geven. Het SoundBed is nog niet in de winkel te koop maar via de website kunnen mensen het wel al vooruitbestellen. Het prijskaartje is net geen 2.000 dollar, en vooralsnog wordt het SoundBed alleen in de VS en Canada aangeboden. Het is wel de bedoeling dat het ook op de Europese markt zal verschijnen.

Meer informatie

Bezoek de website van het Opus SoundBed.

Lees een studie over gezondheidseffecten van laagfrequente geluidstrillingen uit 2018 door onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen: Ate S. Boerema, Marelle Heesterbeek, Eddy A. van der Zee et al. Beneficial Effects of Whole Body Vibration on Brain Functions in Mice and Humans, Dose Response. 2018 Oct-Dec; 16(4): 1559325818811756. Online gepubliceerd op 4 december 2018. doi: 10.1177/1559325818811756

X