Amerikaanse studie: 80% coronapatiënten in ziekenhuis heeft neurologische klachten

oktober 2020 Corona Willem van Altena
Dispersed corona viruses with nervous system background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Een recente studie uit Chicago (V.S.) meldt dat 8 van de 10 COVID-patiënten die in het ziekenhuis belanden neurologische symptomen vertoont. Een studie door dr. Igor Koralnik, hoofd van de neuro-COVID-19 kliniek van het Northwestern Memorial Hospital in Chicago onder ruim 500 patiënten werd deze week gepubliceerd door Annals of Clinical and Translational Neurology.

Net als Franse collega’s eerder, meldt Koralnik dat encefalopathie het meest opvallende neurologische symptoom is. Dat kan in diverse gradaties optreden, van milde verwarring tot aan een comateuze staat aan toe.

Duizeligheid

De onderzoekers stelden vast dat 82% van de COVID-patiënten die in het ziekenhuis belandden neurologische symptomen kregen gedurende hun ziekteverloop. Bij 42% van de patiënten kwamen die symptomen bij het begin van hun infectie al opzetten, bij de overige ontwikkelden die zich geleidelijk aan. Veel patiënten klaagden over spierpijn en hoofdpijn, terwijl duizeligheid en encefalopathie bij 30% van hen werd vastgesteld. Daarnaast meldden 16% van de patiënten verlies van smaak, en 11% verlies van reukzin.

Mortaliteit

Nadat de patiënten het ziekenhuis weer konden verlaten kon 32% van degenen die encefalopathie hadden ontwikkeld hun gewone dagelijkse bezigheden weer oppakken. Bij degenen die geen encefalopathie hadden gehad lag dat percentage op 89%. En ook de mortaliteit onder patiënten met encefalopathie lag beduidend hoger dan bij mensen die die aandoening niet hadden gehad: 22% tegenover 3%.

Dr. Koralnik en zijn team willen nu in kaart brengen wat de neurologische gevolgen van COVID-19 op de langere termijn zijn, en dan met name voor de patiënten die encefalopathie hebben ontwikkeld gedurende hun ziekte. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar patiënten die niet in het ziekenhuis behandeld zijn maar wel een langdurig ziekbed thuis hebben gehad. Ook zij lijken veel last van neurologische symptomen te hebben.

Wat is encefalopathie?

Encefalopathie is een verzamelnaam degeneratieve hersenziekten die doorgaans een externe oorzaak hebben, zoals in het geval van COVID-19 een virusinfectie. Maar ook alcoholisme of radioactiviteit kunnen encefalopathie veroorzaken, net als lever- en nierfalen. Encefalopathie kent veel verschijningsvormen, en de bekendste is waarschijnlijk de ziekte van Parkinson. Maar ook de ziekte van Lyme –‘tekenziekte’- kan encefalopathie veroorzaken.

Encefalopathie openbaart zich met een reeks van symptomen en stoornissen, variërend van verwardheid tot verlammingsverschijnselen, epilepsie en motorische storingen. Ook slapeloosheid, geheugenverlies, verlies aan concentratievermogen, prikkelbaarheid, traagheid, ontremd gedrag en trillende handen behoren tot de symptomen. De behandeling van de encefalopathie is vooral gericht op het behandelen van de afzonderlijke symptomen.

Meer informatie

Meer informatie over encefalopathie is te vinden op de website Hersenletsel-uitleg.

Referentie

Liotta, E.M., Batra, A., Clark, J.R., Shlobin, N.A., Hoffman, S.C., Orban, Z.S. and Koralnik, I.J. (2020), Frequent neurologic manifestations and encephalopathy‐associated morbidity in Covid‐19 patients. Ann Clin Transl Neurol. doi:10.1002/acn3.51210