Articles

Uw diagnose?

TNN - jaargang 123, nummer 2, april 2022

drs. A.E. Bierbooms , dr. K.F. de Laat

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 42-jarige vrouw met een blanco voorgeschiedenis presenteerde zich op de afdeling Spoedeisende Hulp. Sinds 2 dagen had zij last van aanvallen waarbij haar rechterpupil van vorm veranderde.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2022;123(2):89–90)

FIGUUR 1. De pupil ten tijde van een aanval.
FIGUUR 1. De pupil ten tijde van een aanval.

Lees verder

Verhoogde intracraniële druk zonder hydrocefalus bij shuntdisfunctie

TNN - jaargang 122, nummer 5, september 2021

drs. S. Moret , drs. A.E. Bierbooms , dr. S.L.M. Bakker

SAMENVATTING

Verhoogde intracraniële druk kan verschillende oorzaken hebben. Beeldvormende diagnostiek kan een verwijd ventrikelsysteem (hydrocefalus) tonen. Dit is echter niet altijd het geval, zoals bij een niet-functionerende lumboperitoneale shunt door anatomische verandering. De elastantie (mate van stijfheid) van de wanden van de ventrikels kan toenemen na langdurige drainage, waardoor deze minder uitzetten. Een CT-scan van de hersenen waarop geen verwijd ventrikelsysteem zichtbaar is, is daarom mogelijk onbetrouwbaar. Wees alert op shuntdisfunctie bij lumboperitoneale shunts bij een patiënt met klachten en een ogenschijnlijk niet-afwijkende of onveranderde CT-scan van de hersenen. Verricht bij klachten passend bij shuntdisfunctie altijd fundoscopie en zo nodig verdere diagnostiek en consulteer een neurochirurg.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2021;122(5):220-4)

Lees verder