Articles

Uw diagnose?

TNN - jaargang 125, nummer 2, maart 2024

dr. L.M. Rolf , dr. S. Akoudad , prof. dr. W.H. Mess , dr. G. Drost

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 67-jarige man werd gezien vanwege voorbijgaande visusproblemen van het rechteroog. Hij was opgenomen op de afdeling Interne geneeskunde vanwege een spondylodiscitis L5/S1 bij een Streptococcus sanguinis-bacteriemie. Zijn voorgeschiedenis vermeldde onder andere reumatoïde artritis, hypertensie, een bypassoperatie na een myocardinfarct en een bilaterale femoropopliteale trombectomie. Tot enkele jaren geleden rookte hij dagelijks 12 sigaretten en nu nog 1 sigaar. Hij gebruikt dagelijks 4–5 eenheden alcohol.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(2):86–9)

 

Lees verder

Intraoperatieve neurofysiologische monitoring bij neurochirurgische ingrepen

TNN - jaargang 117, nummer 4, december 2016

dr. G. Drost , dr. F. Lange , dr. H.L. Journee , E.B. Muskens , prof. dr. E.W. Hoving , prof. dr. A.R. Absalom , dr. M.H. Coppes , dr. J.M.A. Kuijlen , dr. J.D.M. Metzemaekers , dr. J.R. Jeltema , D.L.M. Oterdoom , dr. M. Wagemakers , prof. dr. J.M.C. van Dijk , prof. dr. R.J.M. Groen

Samenvatting

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is de pionier in Nederland op het gebied van intraoperatieve neurofysiologische monitoring (IONM) bij neurochirurgische ingrepen. Sinds vele jaren worden operaties bij brughoektumoren, hemifacialisspasme, intramedullaire tumoren en ‘tethered spinal cord’- syndromen uitgevoerd met IONM. Het is een complexe activiteit. De metingen vereisen technische expertise en de beoordeling is niet altijd eenduidig.

Nooit is onomstotelijk aangetoond dat de toepassing van IONM de kans op complicaties vermindert. Het is wel bekend dat bij spinale chirurgie IONM het optreden van schade goed kan voorspellen. De European Association of Neurosurgical Societies organiseerde in de zomer van 2015 een congres in Verona met IONM als centraal thema. Daar is onderstreept dat IONM voor sommige neurochirurgen een onmisbaar hulpmiddel is geworden bij diverse soorten operaties aan het centrale en perifere zenuwstelsel. In dit artikel wordt dieper ingegaan op dit gegeven. De verschillende technieken en toepassingen worden besproken, evenals de ervaringen binnen de Groninger neurochirurgie.

(Tijdsch Neurol Neurochir 2016;117(4):157-67)

Lees verder