Articles

Uw diagnose?

TNN - jaargang 125, nummer 2, maart 2024

dr. L.M. Rolf , dr. S. Akoudad , prof. dr. W.H. Mess , dr. G. Drost

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 67-jarige man werd gezien vanwege voorbijgaande visusproblemen van het rechteroog. Hij was opgenomen op de afdeling Interne geneeskunde vanwege een spondylodiscitis L5/S1 bij een Streptococcus sanguinis-bacteriemie. Zijn voorgeschiedenis vermeldde onder andere reumatoïde artritis, hypertensie, een bypassoperatie na een myocardinfarct en een bilaterale femoropopliteale trombectomie. Tot enkele jaren geleden rookte hij dagelijks 12 sigaretten en nu nog 1 sigaar. Hij gebruikt dagelijks 4–5 eenheden alcohol.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(2):86–9)

 

Lees verder

Acutefasebehandeling en secundaire preventie van cervicale arteriële dissectie

TNN - jaargang 124, nummer 2, april 2023

drs. A.H.P. Schalkwijk , dr. S. Akoudad , dr. G.J.R. Luijckx , dr. M. Uyttenboogaart

SAMENVATTING

Cervicale arteriële dissectie is een belangrijke oorzaak van herseninfarcten, met name bij jongere mensen. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de medicamenteuze behandeling van een cervicale arteriële dissectie. Het toedienen van intraveneuze trombolyse in de acute fase van het herseninfarct is veilig gebleken. In 2 gerandomiseerde trials en meerdere observationele studies werden geen wezenlijke verschillen gevonden tussen therapeutische antistolling en trombocytenaggregatieremmers wat betreft veiligheid en effectiviteit in de preventie van een herseninfarct bij een cervicale arteriële dissectie. Derhalve wordt een trombocytenaggregatieremmer als profylaxe geadviseerd. In specifieke situaties, zoals recidiverende ischemie of de aanwezigheid van een ‘floating’ trombus, kan hier vanaf worden geweken.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2023;124(2):69–75)

Lees verder