Atogepant in VS nu ook goedgekeurd als profylaxe bij chronische migraine

april 2023 Farmanieuws Willem van Altena
Vertigo illness with dizziness in woman patient with spinning movement inside head, benign paroxysmal positional vertigo (BPPV), migraine, heachache,

De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft de goedkeuring van atogepant (op de markt gebracht door AbbVie onder de merknaam Qulipta) uitgebreid tot de preventieve behandeling van chronische migraine bij volwassenen, als aanvulling op eerdere goedkeuring in 2021 voor de preventieve behandeling van episodische migraine. Volgens AbbVie maakt de FDA-goedkeuring het geneesmiddel tot de eerste orale CGRP-receptorantagonist maakt die is goedgekeurd om zowel episodische als chronische migraine te voorkomen.

De recente goedkeuring van atogepant is gebaseerd op de bevindingen van de fase-III PROGRESS-studie, die het primaire eindpunt van een statistisch significante vermindering van het gemiddelde aantal maandelijkse migrainedagen ten opzichte van placebo gedurende de behandelingsperiode van 12 weken heeft gehaald. De studie toonde ook aan dat behandeling met het geneesmiddel resulteerde in statistisch significante verbeteringen in alle zes secundaire eindpunten, waaronder het percentage patiënten dat ten minste een vermindering van 50% van de gemiddelde maandelijkse migrainedagen bereikte.

Terwijl drie eenmaal daagse doses atogepant zijn goedgekeurd voor de preventieve behandeling van episodische migraine, is alleen de hoogste dosis van 60 mg geïndiceerd voor de preventieve behandeling van chronische migraine.

Referentie

Persbericht AbbVie naar aanleiding van de FDA goedkeuring voor atogepant