TNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Drs. Pien Maarschalkerweerd
Er is sprake van een bidirectionele comorbiditeit tussen migraine en depressie, waarbij mensen met migraine een 3 tot 6 keer hoger risico op depressie hebben.1,2 Er bestaat een bewezen relatie tussen levenslange depressie en levenslange migraine, evenals een verband tussen depressie en een verhoogd risico op chronische migraine, medicatieovergebruikshoofdpijn en huidallodynie. De relatie tussen acute depressieve symptomen en de verschillende fasen van een migraineaanval is systematisch onderzocht in de studie die in dit artikel wordt besproken.
Lees verderTNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Dr. Anniek Zaalberg
Migraine is een veelvoorkomende en vaak invaliderende aandoening die wordt beïnvloed door een combinatie van genetische, klinische en omgevingsfactoren. Hoewel de diagnose meestal op basis van het klinisch beeld wordt gesteld, blijft het onzeker welke factoren diagnostisch relevant zijn. Eerdere studies hebben aangetoond dat machinelearning kan helpen bij het identificeren van niet-intuïtieve patronen in genetische, klinische en sociaaleconomische data, maar de toegevoegde waarde van genetische informatie was nog onduidelijk. Tijdens EHC 2024 presenteerde Antonios Danelakis (Norwegian University of Science and Technology) de resultaten van de HUNT-studie. In die studie werden machinelearning-modellen ontwikkeld om migraine te voorspellen op basis van genetische en klinische gegevens. Ook werden de prestaties van deze modellen met elkaar vergeleken.1
Lees verderTNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Dr. Anniek Zaalberg
Candesartan is een angiotensine-II-receptorantagonist die traditioneel wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen.1 Onderzoek heeft aangetoond dat het middel ook effectief kan zijn ter preventie van migraineaanvallen. Huidige richtlijnen, waaronder de recent gepubliceerde Canadese richtlijn, raden candesartan aan als migraineprofylaxe, vooral vanwege het gunstige bijwerkingenprofiel.2–4
Lees verderTNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Drs. Pien Maarschalkerweerd , Dr. Natasja Otto
Migraine komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ondertussen is bekend dat hormonale schommelingen daaraan ten grondslag liggen. Toch is er ook nog veel onbekend over de relatie tussen hormonen en migraine. We gaan hierover in gesprek met prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink (AMB), farmacoloog en migraine-expert verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. AMB heeft meer dan 25 jaar ervaring in migraineonderzoek en richt zich op de neurovasculaire aspecten van de aandoening, met speciale aandacht voor hormonale fluctuaties en de impact hiervan op nieuwe behandelingsopties.
Lees verderTNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Dr. Anniek Zaalberg
De pathogenese van migraine wordt gedeeltelijk verklaard door de afgifte van calcitonine-gen-gerelateerd peptide (‘calcitone gene-related peptide’, CGRP). Ondanks de recente goedkeuring van verschillende CGRP-gerichte therapieën, ondervindt een deel van de patiënten met migraine nog steeds onvoldoende verbetering met de huidige behandelingen. Om ook deze patiënten effectief te kunnen behandelen, is het essentieel om nieuwe doeleiwitten te identificeren en medicijnen te ontwikkelen die gericht zijn op deze targets. In dit overzichtsartikel worden nieuwe targets en behandelmogelijkheden voor migraine besproken.
Lees verderTNN - 2025, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, februari 2025
Drs. Pien Maarschalkerweerd
Migraine behoort tot de meest voorkomende neurologische aandoeningen in Nederland en treft naar schatting jaarlijks 2,5 miljoen mensen.1 CGRP-remmers vertegenwoordigen een groot gedeelte nieuwe behandelingsopties voor migraine, met een uniek werkingsmechanisme dat gericht is op het blokkeren van ‘calcitonin gene-related peptide’ (CGRP). CGRP speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en het in stand houden van migraineaanvallen. Daarnaast is CGRP ook betrokken bij pijnregulatie en ontstekingsprocessen. Dit artikel bespreekt de rol van CGRP in migraine en onderzoekt de behandelingsopties die gericht zijn op dit molecuul, zoals monoklonale antilichamen en gepanten.
Lees verderTNN - 2024, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, januari 2024
Drs. Diede Smeets
De pathogenese van migraine wordt gedeeltelijk verklaard door het vrijkomen van ‘calcitone gene related peptide’ (CGRP). Aangezien niet alle patiënten die behandeld worden met een CGRP-remmer symptoomverlichting ervaren, wordt aangenomen dat CGRP niet het enige eiwit is dat een rol speelt bij migraine. Om ook deze patiënten succesvol te kunnen behandelen, is het noodzakelijk om nieuwe doeleiwitten te identificeren en vervolgens geneesmiddelen te ontwikkelen die op deze targets aangrijpen. In dit artikel worden nieuwe targets en behandelingen voor migraine besproken.
Lees verder