ZORGINNOVATIE

Toegevoegde waarde van kunstmatige intelligentie bij MS onderzocht

TNN - jaargang 21, nummer 1, januari 2024

No authors

In de afgelopen jaren wordt steeds meer gebruik gemaakt van vooruitstrevende technologieën als kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI). Ook in de gezondheidszorg kan AI een belangrijke rol gaan spelen. AI is het vermogen om intelligent menselijk gedrag te kunnen imiteren, zo vertelde dr. Cristina Granziera (University Hospital Basel, Bazel, Zwitserland) tijdens MSMilan2023.1 ‘Machine learning’ is een toepassing van AI waarin een systeem automatisch leert en verbetert naarmate deze meer ervaring opdoet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning; hoe meer verschillende voorbeelden van gezichten in een model worden gestopt, hoe beter deze in staat raakt om te herkennen of iets een gezicht is of niet. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen ‘supervised’, ‘unsupervised’ en ‘semi-supervised’ leren, afhankelijk van in welke mate de ontwikkelaar nog feedback teruggeeft aan het model.2 Bij ‘deep learning’, een vorm van machine learning, wordt er gebruikt gemaakt van complexe algoritmes en diepe neuronale netwerken om een model te trainen. Hierbij is heel veel data nodig om een goede prestatie te leveren. In haar presentatie vertelde dr. Granziera hoe deep learning kan worden ingezet bij de diagnostisering en monitoring van MS.1

Lees verder

Telerevalidatie kan uitkomst bieden bij patiënten met MS

TNN - jaargang 21, nummer 1, januari 2024

No authors

Een revalidatietraject voor het verbeteren van het herstel van MS-patiënten met chronische klachten gaat gepaard met frequente bezoeken aan verschillende zorgverleners. Deze ‘on-site’-bezoeken zijn belastend voor de patiënt en het zorgsysteem. Telerevalidatie kan uitkomst bieden, omdat de patiënt meer zeggenschap krijgt over het traject. Zo kunnen oefeningen thuis uitgelegd worden met behulp van video’s, of kan monitoring op afstand plaatsvinden. Deze aanpak biedt zo een waardevolle kans om de toegang tot zorg voor de behandeling van MS-patiënten te verbeteren. In een nieuwe studie werd onderzocht of telerevalidatie significant bijdraagt aan een verbetering in het globale welzijn van en symptomen die het belangrijkste zijn bij de patiënts perceptie van gezondheid: pijn, balans en vermoeidheid. Tijdens het MSMilan 2023-congres presenteerde dr. Maria Petracca (Sapienza University of Rome, Italië) de uitkomsten van de Italiaanse studie waarin de haalbaarheid en effectiviteit van telerevalidatie vergeleken werd met ‘on-site’-revalidatie.

Lees verder

In gesprek met experts van eigen bodem

TNN - jaargang 21, nummer 1, januari 2024

No authors

Tijdens MSMilan2023 kwamen verschillende abstracts en posters aan bod over uiteenlopende onderzoeken en initiatieven uit Nederland. Wij spraken met twee Nederlandse arts-onderzoekers over hun belangrijkste resultaten. Beluister de podcasts door de QR-code te scannen of via tnnonline.nl/podcasts.

Lees verder