Fremanezumab blijkt symptomen van zowel migraine als depressie terug te dringen

oktober 2023 Farmanieuws Willem van Altena
Digital generated image of man sitting on cube inside multi layered head silhouette.

In de fase IV UNITE-studie heeft fremanezumab aanzienlijk de symptomen van depressie en het aantal maandelijkse migrainedagen verminderd, volgens een persbericht van de fabrikant. Het onderzoek, geleid door Richard B. Lipton, MD, professor aan het Albert Einstein College of Medicine in New York (Verenigde Staten), toonde klinisch relevante verbeteringen aan.

Het 12 weken durende, dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde UNITE-onderzoek testte de veiligheid en effectiviteit van fremanezumab bij patiënten met migraine en een ernstige depressieve stoornis. Het humane monoklonale antilichaam is in Amerika momenteel goedgekeurd voor de preventie van migraines.

Uit de studie bleek dat patiënten behandeld met fremanezumab-injecties een afname van -5,1 maandelijkse migrainedagen vertoonden na 12 weken, vergeleken met een afname van -2,9 dagen bij degenen die placebo kregen (P < .0001).

Depressie

Ook registreerden twee depressiebeoordelingsschalen een aanzienlijke vermindering van symptomen: op de Hamilton-ratingsschaal voor depressie was de gemiddelde scoreverandering na week 12 -6,7 voor degenen die fremanezumab kregen en -5,4 voor placebo (P = .0228). Op de Patiëntengezondheidsvragenlijst-9 waren de gemiddelde veranderingen respectievelijk -7,8 en -6,3 (P = .0108). Bovendien werden klinisch relevante verbeteringen in invaliditeitsresultaten op langere termijn behouden.

Na 12 weken was de gemiddelde verandering in de Headache Impact Test-score van deelnemers respectievelijk -8,8 en -5,2 voor fremanezumab en placebo (P < .0001), en de gemiddelde verandering in de Clinical Global Impression-Severity-score was respectievelijk -1,1 en -0,8 (P = .003). De resultaten suggereren dat fremanezumab “het potentieel heeft om de symptomen en cumulatieve last van migraine en bijbehorende depressie te verminderen”, aldus Teva in een persbericht.

Referenties

Persbericht Teva Pharmaceuticals

Meer over de UNITE-studie op ClinicalTrials.gov