Nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten wijst op een mogelijke toename van de prevalentie van de ziekte van Alzheimer door blootstelling aan kunstmatig licht tijdens de nacht, vooral bij mensen jonger dan 65 jaar. Dit onderzoek, geleid door dr. Robin Voigt-Zuwala van het Rush University Medical Center in Chicago (V.S.) en gefinancierd door de National Institutes of Health, werd gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience. De onderzoekers stelden vast dat regio’s in de Verenigde Staten met een hogere mate van nachtelijke lichtvervuiling ook een hogere prevalentie van Alzheimer vertonen.
De studie analyseerde gegevens over lichtvervuiling uit medische rapporten van Medicare over de prevalentie van Alzheimer tussen 2012 en 2018. Daarbij werden ook bekende risicofactoren zoals diabetes en hypertensie in de analyse meegenomen. Hoewel deze factoren een sterkere correlatie vertoonden met Alzheimer, was de blootstelling aan licht ’s nachts significant geassocieerd met Alzheimer bij personen onder de 65 jaar. De onderzoekers suggereren dat jongere mensen mogelijk gevoeliger zijn voor de effecten van nachtelijk licht.
Dr. Voigt-Zuwala legde uit dat verstoring van het circadiaanse ritme, veroorzaakt door blootstelling aan nachtelijk licht, mogelijk bijdraagt aan een verhoogde kwetsbaarheid voor Alzheimer. Hoewel sommige gebieden in de VS wetgeving hebben om lichtvervuiling te beperken, blijven de niveaus in veel delen van het land hoog. Ook in Nederland is sprake van een hoge mate van lichtvervuiling, met name in de Randstad en in tuinbouwgebieden zoals het Westland.
De studie erkent enkele beperkingen, zoals het gebruik van prevalentiegegevens in plaats van incidentiegegevens en het feit dat satellietmetingen van licht geen rekening houden met individuele blootstelling binnenshuis of het gebruik van zonwering. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat verder onderzoek nodig is naar de totale impact van binnen- en buitenverlichting op de volksgezondheid en op klinische uitkomsten.
Referentie