Een ‘keto-dieet’, waarbij koolhydraten vermeden worden maar eiwitten en vetten juist niet, lijkt tegenwoordig een soort rage te zijn onder fitnessliefhebbers en mensen die aan de lijn proberen te doen. Het befaamde Atkins-dieet is de bekendste vorm van een dergelijk dieet. Maar een ketogeen dieet, zoals het eigenlijk heet, is ook een bewezen effectieve dieettherapie bij epilepsie, met name bij kinderen. De ketogeen dieet therapie (KDT) zorgt voor spectaculaire resultaten. Dit jaar bestaat het dieet 100 jaar en dat is voor gespecialiseerde diëtisten in Nederland aanleiding om een nieuwe website te lanceren. Doel van de website is vooral om meer patiënten en hun ouders te informeren over KDT.
Ketogeen Dieet Therapie (KDT) betreft een zeer streng koolhydraatbeperkt (5-19 energie%) en zeer vetrijk (minimaal 65 energie%) dieet met adequate hoeveelheid eiwit maar zonder calorierestrictie, zodat gewichtsbehoud en/of adequate groei gewaarborgd zijn. Bij het ketogeen dieet staat de verhouding tussen koolhydraten en vetten centraal. Dat betekent een dieet met slechts kleine hoeveelheden fruit, pasta, brood en aardappelen, maar wel veel groente, vette vis, vlees en noten, in combinatie met een aanzienlijke hoeveelheid vet uit bijvoorbeeld olijfolie, mayonaise en slagroom. Dat dieet brengt een staat van ketose teweeg, waarbij het lichaam op vetten teert in plaats van op koolhydraten.
De website heet Matthews Friends Nederland-Vlaanderen (https://mf-nlvl.org/) en wil naast patiënten en hun ouders ook zorgverleners ondersteunen. Het blijkt dat veel behandelend neurologen onvoldoende op de hoogte zijn van KDT en de effectiviteit ervan. Daarnaast staat KDT bekend als een omslachtig dieet en denken artsen soms dat het te veel gedoe voor de patiënten en hun ouders kan zijn. Niet in de laatste plaats omdat het om patiënten gaat met vaak een ingewikkeld ziektebeeld, met diverse lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Het consumeren van grote hoeveelheden vet wordt bovendien als onsmakelijk ervaren.
De website staat boordevol betrouwbare Nederlandstalige informatie over het ketogeen dieet, en wijst ouders de weg naar de verschillende expertisecentra in Nederland en Vlaanderen. Erasmus MC in Rotterdam is een van die expertisecentra, en dr. Elles van der Louw is een van de aanjagers van de nieuwe website. Voor patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis ontwikkelde ze al eerder KetoPLAZA, een besloten digitaal platform dat de zorg stroomlijnt voor patiënten die de ketogeen dieettherapie volgen. “Het mooie van de website is dat er recepten op staan die in Nederland gemaakt kunnen worden, met ingrediënten die hier verkrijgbaar zijn, en die vertaald zijn in de Nederlandse metrieke hoeveelheden, in plaats van ounces en pounds.” Voorheen kwam veel van de informatie van Engelstalige websites, waar met andere maateenheden wordt gewerkt. Matthew’s Friends is bijvoorbeeld de naam van een Britse stichting die zich al sinds 2004 inzet voor meer bekendheid rond KDT bij epilepsie.
Van der Louw promoveerde in 2020 op de KDT dieettherapie en ontdekte dat bij de helft van de kinderen die in het Sophia Kinderziekenhuis onder behandeling zijn voor een ernstige vorm van epilepsie de epileptische aanvallen meer dan 50 procent afnamen, en 12 procent geraakte zelfs aanvalsvrij na het volgen van KDT. Geen enkel anti-epilepsie medicijn bereikt zulke resultaten. Ze schat dat circa 900 kinderen met epilepsie baat zouden kunnen hebben bij de therapie, maar de zes expertisecentra in Nederland hebben momenteel capaciteit voor 90 patiënten per jaar. Om die reden wordt er dus gewerkt aan digitale tools, zoals KetoPLAZA en nu dus de nieuwe website.
Meer informatie