PEARL-studie: doorbraak in langetermijnbehandeling migraine met fremanezumab

juli 2025 Farmanieuws Willem van Altena

Langdurig gebruik van fremanezumab is een effectieve en veilige strategie voor de preventie van chronische en episodische migraine. Bij meer dan de helft van de onderzochte patiënten bleef de frequentie en ernst van migraine-aanvallen gedurende twee jaar significant verminderd. Adherentie aan de behandeling met injecties was opvallend hoog, wat de praktische toepasbaarheid in de kliniek versterkt. De bevindingen zijn relevant voor zowel neurologen als migrainepatiënten, met name gezien het hoge ziektelast van migraine wereldwijd. Dat zijn bevindingen uit de PEARL-studie, die onlangs werden gepresenteerd tijdens het 11e congres van de European Academy of Neurology (EAN 2025) in Helsinki.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van professor Messoud Ashina, directeur van de Human Migraine Research Unit, Danish Headache Center, Department of Neurology, Kopenhagen (Denemarken). Fremanezumab is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat selectief het calcitonin gene-related peptide (CGRP) pathway remt. Het wordt op de markt gebracht onder de naam als AJOVY® door Teva Pharmaceutical Industries.

Studieopzet en doelgroepen

In de 24 maanden durende, observationele, pan-Europese PEARL-studie werden 1.140 volwassen patiënten met migraine geïncludeerd. Van deze groep was 87,2% vrouw, 33,1% had episodische migraine en 66,9% chronische migraine. Deelnemers moesten voorafgaand aan en tijdens de studie een hoofdpijndagboek bijhouden. Inclusiecriteria waren volwassenen met een bewezen diagnose van episodische of chronische migraine die al gestart waren met fremanezumab ter preventie.

De primaire uitkomstmaat was het percentage patiënten met een vermindering van minstens 50% in het aantal maandelijkse migraine dagen (Monthly Migraine Days; MMD) gedurende de eerste zes maanden na start van de behandeling. Secundaire eindpunten waren de gemiddelde verandering ten opzichte van baseline in MMD over 24 maanden en therapietrouw (adherentie en persistentie).

Kwantitatieve uitkomsten

66% van de patiënten met episodische migraine behaalde een vermindering van ≥50% in MMD na zes maanden, bij chronische migrainepatiënten was dit 51,6%. Deze voordelen werden bij het merendeel gedurende de volledige onderzoeksperiode van 24 maanden gehandhaafd.

Adherentie aan de aanbevolen injectieschema’s bleef gedurende het hele onderzoek stabiel rond de 90%, en meer dan 75% van de deelnemers (854/1129) voltooide het volledige traject.

Bijwerkingen

Het veiligheidsprofiel en de verdraagbaarheid van fremanezumab binnen deze real-world studie zijn in overeenstemming met eerdere gerandomiseerde studies en eerdere tussenanalyses. Ernstige bijwerkingen kwamen zelden voor. De meeste gerapporteerde bijwerkingen waren mild (zoals reacties op de injectieplaats).

De hoge effectiviteit en het gunstige veiligheidsprofiel van fremanezumab ondersteunen de inzet van CGRP-remmers bij de profylaxe van zowel chronische als episodische migraine. Dat een meerderheid van patiënten langdurig effectief behandeld kan blijven en de therapietrouw hoog is, maakt fremanezumab een waardevolle optie binnen de dagelijkse praktijk, zeker bij patiënten met matig tot ernstig en frequent terugkerende migraineaanvallen.

Referenties

Ashina M. et al, Real-World Effectiveness of Fremanezumab in Migraine Prevention: Final Outcomes of the Pan-European PEARL Study (EPR-039), poster presented at the European Academy of Neurology (EAN) Congress; 21 – 24 June, 2025; Helsinki, Finland.

Ashina M et al, Real-World Safety and Tolerability of Fremanezumab in Migraine Prevention: Final Outcomes of the PEARL Study (EPO-063), poster presented at the European Academy of Neurology (EAN) Congress; 21 – 24 June, 2025; Helsinki, Finland.