Pijnbehandeling met neurostimulator kan nu ook wereldwijd via internet ingesteld worden

december 2021 Zorg van de Toekomst Willem van Altena
Pain in the spine, a man with backache, injury in the human neck, chiropractic treatments concept with highlighted skeleton

Het centrum voor Pijngeneeskunde in het Erasmus MC in Rotterdam is een van de grootste neurostimulatiecentra van Europa. Het Erasmus MC is expertisecentrum voor het complex regionaal pijnsyndroom en medicamenteus onbehandelbare clusterhoofdpijn en behandelt daarom patiënten uit heel Nederland en soms uit het buitenland. Maar eerder deze maand kon een vrouw op Bonaire behandeld worden zonder daarvoor naar Rotterdam te vliegen. Via het internet konden behandelaren in Rotterdam op afstand een neurostimulator instellen. Een voor Nederland unieke en innovatieve behandeling.

Chronische pijn

Neurostimulatie is een pijnbehandeling waarbij een apparaatje met elektroden onderhuids wordt geïmplanteerd. De elektroden geven gerichte stroomstootjes af rond het ruggenmerg of nabij de achterhoofdszenuwen. Het is een effectieve pijnbehandeling wanneer medicijnen en fysiotherapie niets uithalen en wanneer een operatie niet mogelijk is. Het wordt toegepast bij patiënten met chronische pijn na een rugoperatie, het complex regionaal pijnsyndroom, chronische zenuwpijn bij patiënten met suikerziekte en andere zogenaamde ‘dunnevezel-neuropathieën’ en chronisch medicamenteus onbehandelbare clusterhoofdpijn.

De neurostimulator moet regelmatig opnieuw ingesteld worden om de behandeling optimaal te houden. Dat gebeurt tijdens een bezoek aan de polikliniek, maar sinds kort kan dat in Rotterdam ook via het internet dankzij de app NeuroSphere.

Wereldwijd

Zolang een patiënt toegang heeft tot het internet via wifi of zijn telefoontje kan NeuroSphere wereldwijd ingezet worden. Niet alleen betekent dat dat een patiënt niet meer fysiek naar de polikliniek hoeft te komen, maar ook kan het bijstellen van de neurostimulator veel vaker gebeuren wat de behandeling verbetert. De vrouw uit Bonaire die als eerste via deze technologie is behandeld kwam voorheen meermalen per jaar vanuit Bonaire naar Rotterdam, maar dat is nu verleden tijd.

Meer informatie

Bezoek de website van NeuroSpere

Bezoek de website van het Centrum voor Pijngeneeskunde in Erasmus MC in Rotterdam