Slimme koptelefoon leest hersengolven en grijpt in als je concentratie verslapt

mei 2021 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

We raken meer en meer vertrouwd met wearables; draagbare sensoren die je lichaamsfuncties in de gaten houden. Dankzij een smartwatch houden talloze mensen tegenwoordig hun hartslag, slaapritme, verbrande calorieen en ademhaling in de gaten. En nu is er zelfs een koptelefoon uitgevonden die je hersengolven leest en die je kan waarschuwen als je afgeleid raakt.

De Enten koptelefoon, die is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Neurable is nu nog in het prototypestadium, maar moet over een jaar in de winkels liggen. Neurowetenschapper Ramses Alcaide kwam op het idee voor de innovatieve headset toen hij voor zijn doctoraalstudie onderzoek uitvoerde naar brain-computer interfaces en signaalverwerkingspijplijnen.

Zestien sensoren

De werking van de Enten koptelefoon is te vergelijken met die van een smartwatch, die sensoren tegen de huid van je pols houdt. De oorschelpen van de Enten koptelefoon bevatten 16 sensoren (8 aan elke kant), die in staat zijn om je hersengolven te lezen. Die hersengolven worden vervolgens geanalyseerd door een bijbehorende app, die gebruik maakt van een AI-algoritme dat is ‘gevoed’ met vele duizenden golfpatronen. De app kan aan de hersengolven zien of iemand moeite heeft zich te concentreren.

De koptelefoon registreert niet alleen dat je afgeleid raakt, maar grijpt ook in. De ruisonderdrukking kan aangepast worden, zodat minder omgevingsgeluid binnenkomt. De Enten koptelefoon kan zelfs muziek uit je playlist afspelen die je helpt je beter te concentreren. Natuurlijk, muzikale smaak varieert van luisteraar tot luisteraar, en wat de een kalmerend vindt ervaart een ander als irritant. Maar Enten weet precies welke muziek je nodig hebt omdat de sensoren meten hoe je je voelt als je bepaalde muziek hoort.

Niet storen a.u.b.

Omgekeerd meet –en weet- je Enten ook wanneer je ‘in the zone’ zit en lekker geconcentreerd aan het werk bent. Op zo’n moment wil je liever niet afgeleid worden, en daar helpt Enten je bij. Via bluetooth staat je headset in verbinding met je telefoon en je computer, en kan automatisch je notificaties afzetten. Geen storende popups of ping-geluidjes dus als er een mailtje binnenkomt of iemand een appje stuurt, alleen rust en de perfecte achtergrondmuziek. En voor degenen die niet alleen in een werkkamer zitten: er gaat zelfs een ‘niet storen a.u.b.’-lampje branden op je headset zodat iedereen ziet dat je even met rust gelaten wil worden.

Meer neurologische toepassingen

De gegevens die de app verzameld kunnen omgezet worden in een tabel die laat zien wanneer en hoe lang je je het beste concentreert, wat je piekmomenten zijn en hoe vaak je zou moeten pauzeren. De data wordt daarnaast –anoniem- gebruikt om het AI-algoritme te voeden en nog accurater te maken. Het is de bedoeling van Neurable dat de technologie om hersengolven te detecteren en te analyseren ook ingezet kan worden in andere producten, zoals een horlogebandje dat de functionaliteit van je smartwatch kan vergroten. Het bedrijf is ook in gesprek met potentiële partners die de technologie willen gebruiken voor andere neurologische toepassingen, zoals het helpen van mensen om met angst om te gaan.

De Neurable Enten smart headsets zullen naar verwachting in mei 2022 verkrijgbaar zijn vanaf 199 dollar.

Meer informatie
Bezoek de website van Neurable