App helpt parkinsonpatiënten met thuisoefeningen en bewegingsadviezen

augustus 2021 Zorginnovatie Marjolein Groot

De mobiele applicatie ‘Parkinson Oefeningen’ is ontwikkeld door de European Foundation for Health and Exercise en bevat korte filmpjes met oefeningen en tips voor parkinsonpatiënten en patiënten met andere parkinsonismen. In deze filmpjes worden tips uitgebeeld betreffende verschillende handelingen uit het dagelijkse leven, zoals lopen, opstaan en zitten. De app gebruikt eenvoudige taal zodat deze goed te begrijpen is voor patiënten en is in het Nederlands beschikbaar. Met deze app kan een patiënt met de ziekte van Parkinson in het eigen huis gemakkelijk oefenen.

Verschillende domeinen

De adviezen en oefeningen zijn gerangschikt in een aantal functionele domeinen waarin parkinsonpatiënten in het leven vaak problemen in ontwikkelen. Uit eerder onderzoek en praktijkervaring blijkt dat parkinsonpatiënten voornamelijk baat hebben in oefeningen op het gebied van lopen, houding, opstaan uit de stoel en gaan zitten, draaien in bed, in en uit bed komen, evenwicht, lenigheid, conditie en ontspannen van het lichaam. Om deze reden zijn deze verschillende handelingen opgenomen en hiervoor specifieke instructies ontwikkeld. Ook worden mogelijke problemen bij deze domeinen toegelicht in een introductietekst.

In de module ‘lopen’ worden bijvoorbeeld vijf aandachtspunten gegeven:

  1. Loop goed rechtop en in een rechte lijn
  2. Maak grote stappen
  3. Zet eerst de hiel aan de grond bij elke stap
  4. Zwaai de armen mee op het ritme van de stappen
  5. Loop met een redelijke snelheid als je buiten loopt.
Voorbeelden van oefeningen die in de app te vinden zijn in drie verschillende modules.

Deze uitleg wordt ook in een filmpje toegelicht. Per tip staat er een filmpje waarin de oefening wordt uitgebeeld zodat de patiënt dit kan nadoen. Elk filmpje duurt circa tussen de 10 en 30 seconden.

Zelfstandig oefenen

In een beginstadium van de ziekte van Parksinon en andere parkinsonismes kunnen de oefeningen zelfstandig worden uitgevoerd, in een vergevorderd stadium wordt door de makers van de app aanbevolen om dit in samenspraak met een fysiotherapeut te doen.

Download de app ‘Parkinson Oefeningen’

De app is gratis te downloaden in de Google Play store (voor Android-apparaten) via https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.efox.parkinsonss.phone&hl=nl

De app is voor €0,99 te downloaden via de Apple App store (voor Apple-apparaten) via https://apps.apple.com/nl/app/parkinson-oefeningen/id588286823

X