Deelnemers VathorstRun zamelen geld in voor onderzoek naar ALS

augustus 2020 In Actie Willem van Altena

De VathorstRun wordt wel eens omschreven als de mooiste najaarsloop van Amersfoort en omstreken. De VathorstRun wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden op 27 september, en Stichting ALS Nederland is net als in de twee afgelopen jaren het goede doel waarvoor gelopen wordt. Wie zich inschrijft kan een sponsorpagina aanmaken om geld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland.

Er kan gekozen worden uit recreatieve en sportieve runs. Kinderen kunnen kiezen uit drie kidsruns, van 350 meter, 1100 meter of 2500 meter. Volwassenen kunnen hun tanden zetten in een run over 5 of 10 kilometer. Iedereen die een VathorstRun loopshirt koopt doneert daarmee automatisch €2,50 aan Stichting ALS Nederland. De start- en finishlocatie van de VathorstRun is het Disselplein in Hooglanderveen.

Progressieve ziekte

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren, met als gevolg dat één voor één de spieren uitvallen. Hierdoor kunnen patiënten steeds minder zelf, zoals bewegen, praten, eten en drinken. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er nog niet.  ALS is een progressieve ziekte. Meestal overlijdt iemand met ALS omdat de ademhalingsspieren er ook mee ophouden.

Stichting ALS Nederland zet zich in voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van en mogelijkheden ter voorkoming, genezing en toekomstige behandeling van ALS. Ook biedt de stichting een communicatieplatform voor ALS patiënten, naasten, nabestaanden en omgeving. Verder zet de stichting zich in voor het verbeteren van de levenskwaliteit en de zorg voor ALS patiënten.

Ambassadeur

Amersfoorter Klaas Kieft (65) lijdt sinds 2017 aan ALS en is ambassadeur van de VathorstRun. Hij vertelt over het belang van onderzoek naar de ziekte. “Er loopt veel onderzoek naar manieren om ALS af te remmen, te stoppen of ooit helemaal de wereld uit te krijgen. Ook wordt er continu gewerkt aan manieren om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Gericht op hulpmiddelen voor communicatie, mobiliteit en verbetering van zorg. Dit vraagt veel geld, dat alleen door allerhande acties bij elkaar wordt gebracht. Ik ben ook heel blij dat de VathorstRun daaraan wil bijdragen. Zelf doe ik, waar mogelijk, ook mee met diverse onderzoeken.”

“Ik ben ‘proefkonijn’ voor beloftevolle medicijnen. Ik laat me regelmatig op diverse manieren doormeten om wetenschappers te helpen het ziekteverloop beter te leren begrijpen. Mijn intussen -tegen wil en dank- opgedane kennis en ervaring met de ziekte, probeer ik als praktijkdeskundige te delen met onderzoekers en zorgverleners. Daar past mijn nieuwe rol als ambassadeur van de VathorstRun uitstekend bij.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website van de VathorstRun

Bezoek ook de website van Stichting ALS Nederland.