Dementerenden voelen zich beter als ze een huisdier aaien… zelfs als er batterijen in moeten

oktober 2021 Beter Leven Willem van Altena

Dat huisdieren een gunstige invloed hebben op de gemoedstoestand behoeft eigenlijk geen betoog. Maar lang niet iedereen is in staat om voor een kat of hond te zorgen. Onderzoekers van Florida Atlantic University hebben nu een robotkat uitgetest bij patiënten met dementie. En het blijkt dat het surrogaatdier, dat beweegt, miauwt en spint, inderdaad een bron van gezelschap en vermaak is, zonder dat er daadwerkelijk voor een dier gezorgd hoeft te worden. Volgens de onderzoekers is de robotkat een prima niet-medicinale interventie. Hun bevindingen werden deze week gepubliceerd in vakblad Issues in Mental Health Nursing.

Mensen met dementie ondervinden vaak allerlei psychische symptomen, zoals angst, woede en depressie. Doorgaans worden die verschijnselen behandeld met medicijnen als benzodiazepines en antidepressiva, maar die middelen gaan altijd gepaard met neveneffecten. De onderzoekers zochten naar een manier om symptomen op een manier te behandelen zonder farmaceutica, waarvan het effect sowieso niet altijd duidelijk is, en waarbij risico op allerlei bijwerkingen bestaat.

Dat het omgaan met katten en honden gunstig is voor de geestelijke gezondheid is bekend, en dierentherapie wordt succesvol ingezet, onder meer bij mensen met posttraumatische stress stoornissen. Maar om allemaal honden en katten in een verzorgingshuis rond te laten lopen is geen goed idee, en dementerenden zijn mogelijk ook niet in staat om goed voor zo’n dier te zorgen.

Tevreden

Robotica kan echter een oplossing betekenen, waarbij een robotdier de plek van een echt dier inneemt. De onderzoekers maakten gebruik van een robotkat, die geaaid kan worden en die daar dan op reageert door tevreden te spinnen en te bewegen. ‘Robocat’ werd vervolgens uitgetest in een verzorgingshuis voor dementerenden, waarbij elke bewoner een eigen kat kreeg. Vrijwel iedereen reageerde enthousiast.

De onderzoekers constateerden dat de dementerenden zich opgewekter voelden en dat hun gedrag en cognitief functioneren verbeterde. Indirect werd daarmee ook de kwaliteit van leven voor hun verzorgenden en familieleden verbeterd.

De robotkatten (en -honden) voor dementerenden zijn ook in Nederland gewoon in de handel verkrijgbaar, onder meer van het merk Hasbro.

Referentie

LaRose BS, Wiese LK, de Los Ángeles Ortega Hernández M. Improving Behavioral and Psychological Symptoms and Cognitive Status of Participants With Dementia Through the Use of Therapeutic Interactive Pets. Issues Ment Health Nurs. 2021 Oct 13:1-14. doi: 10.1080/01612840.2021.1979142. Epub ahead of print. PMID: 34644221.