Gespecialiseerd MS centrum Upendo heeft landelijke primeur met innovatie MS sherpa

maart 2022 Zorginnovatie Willem van Altena

Upendo is gespecialiseerd in zorg voor mensen met multiple sclerose (MS). Daarbij wordt optimale medische ondersteuning gecombineerd met grote persoonlijke betrokkenheid. Persoonlijke begeleiding en gepersonaliseerde behandeling zijn de kernwaarden van Upendo, en een nieuwe technologische vinding genaamd MS sherpa past daar perfect bij. Upendo is het eerste MS centrum in Nederland dat MS sherpa aan al haar patiënten aanbiedt.

MS sherpa biedt patiënten en zorgverleners inzicht in de aanwezigheid en voortgang van symptomen van MS door het regelmatig uitvoeren van zelftesten. De patient kan die gewoon vanuit de eigen woning doen, op een moment dat hem of haar uitkomt. Deze informatie van MS sherpa wordt gebruikt om het effect van de behandeling van de patiënt te volgen en waar nodig bij te sturen.

Dashboards

MS sherpa is een CE gecertificeerd digitaal medisch hulpmiddel van het bedrijf Orikami, waarmee cognitie en mobiliteit objectief gemeten kunnen worden. Daarnaast bevat MS sherpa een digitale vragenlijst en een dagboek. De behandelend arts heeft zijn eigen dashboards waarmee hij het verloop van de ziektebeeld-indicatoren kan volgen. Door MS sherpa te gebruiken krijgen patiënt en het behandelend team samen goed zicht op het beloop van de ziekte bij een individuele patiënt.

Echte innovatie

Algemeen directeur van Upendo Gerald Hengstman, neuroloog, is enthousiast. “Innovatie in de zorg stagneert vaak doordat partijen oneindig naar elkaar blijven kijken. Echte innovatie staat of valt bij het gewoon gaan doen, en dat is wat Upendo doet. Door het gebruik van MS sherpa worden geleidelijke veranderingen snel zichtbaar waardoor op tijd handelen mogelijk is.”

Meer informatie

Voor meer informatie over MS sherpa: www.mssherpa.nl

Voor meer informatie over Upendo: www.upendo.nl