Mensen met tinnitus vaak geplaagd door angst, depressiviteit en slechte nachtrust

februari 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena
Unhappy man having ear pain touching his painful head. male having ear pain touching his painful head isolated on gray background. Ear pain in a man. Man with ear pain.

Tinnitus is een neurologische aandoening waarbij mensen last hebben van een pieptoon in het oor. Sommige mensen hebben er continu last van, anderen ervaren de piep niet dagelijks. Maar al die mensen ervaren meer angst en depressiviteit dan leeftijdsgenoten zonder tinnitus. Dat is een van de conclusies uit een proefschrift van arts-onderzoeker Neelke Oosterloo die promoveerde aan Erasmus MC in Rotterdam.

Oosterloo bracht in kaart hoe veel tinnitus voorkomt bij mensen boven de 40, en het blijkt dat ongeveer 20% van de 40-plussers wel eens last heeft van oorsuizen of een aanhoudende pieptoon in het oor. De meesten van hen hebben weinig last van tinnitus, maar 10% van de 40-plussers die tinnitus hebben ervaren er veel problemen door. Vaak lijden deze mensen aan angst, depressiviteit en een verminderde nachtrust.

Rotterdam Study

Voor haar onderzoek baseerde Oosterloo zich op gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), internationaal ook wel de Rotterdam Study genoemd. Dat is een langlopend bevolkingsonderzoek onder de bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 40 jaar en ouder. Bij ruim 5.000 deelnemers werd tinnitus, het gehoor, levensstijl, hart, longen en de hersenen onderzocht aan de hand van vragenlijsten.

Oosterloo ontdekte dat 40-plussers met tinnitus slechter slapen en meer angst en depressieve symptomen ervaren dan mensen zonder tinnitus. Dat geldt ook voor degenen die aangeven geen of weinig last van de ongewenste geluiden te hebben.

Stressklachten

De precieze oorzaak van tinnitus is niet bekend, hoewel er wel een duidelijke correlatie is met lawaai. Mensen die van een popconcert thuiskomen hebben meestal ook een of meerdere dagen last van een fluittoon in het oor. Neurologen denken dat het probleem ontstaat in het middenoor, om precies te zijn in het slakkenhuis. Maar daarnaast is ook duidelijk dat stressklachten en spanningen de tinnitussymptomen verergeren. Ook de algehele mentale en fysieke conditie spelen een rol. Daarnaast is er mogelijk een relatie tussen tinnitus en gehoorverlies. Tinnitus is dan als het ware een soort fantoompijn, een reactie op iets dat er niet langer is. Vast staat wel dat mensen die aan gehoorverlies lijden twee keer zo veel kans op het ontwikkelen van tinnitusklachten hebben.

Oosterloo wist aan te tonen dat de mate van gehoorverlies los staat van de ernst van de tinnitus. Ouderen hebben meer last van gehoorverlies, maar niet vaker van tinnitus. Daarnaast zag zij een associatie tussen tinnitus en cardiovasculaire gezondheid bij ouderen. Ouderen met hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes of een eerder meegemaakt hart- of herseninfarct hebben vaker ook last van tinnitus. Oosterloos stelt in haar proefschrift dan ook dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan een lagere kans op tinnitus.

Gedragstherapie

Een effectieve behandeling tegen tinnitus is er niet. Soms kan een hoortoestel bij mensen met gehoorverlies helpen de tinnitus iets te verminderen, hoewel er dan eerder sprake van is dat het hoortoestel de tinnitus overstemt. Het meeste baat hebben mensen met tinnitus van cognitieve gedragstherapie. Ze leren te leven met de constante piep in hun oor, of focussen zichzelf op andere zaken om de aandacht van de pieptoon af te leiden. Het is wel zaak dat mensen met tinnitus door een kno-arts gezien worden. Tinnitus kan namelijk ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een tumor nabij de gehoorzenuw.

Meer informatie

Bezoek de website van het Nederlands Tinnitus Platform